Magyarországon tovább bővült a forgalomba helyezett e-autók száma

Az 53,5 százalékos gyarapodásnál egyedül a máltai adat volt kedvezőbb.

2024. 09. 19. 11:17
Illusztráció Fotó: Facebook/Energiaügyi Minisztérium
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt hazánkban idén január-augusztusban a megelőző év azonos időszakához képest. Az 53,5 százalékos gyarapodásnál egyedül a máltai adat volt kedvezőbb. Az uniós átlagos mutató pedig nyolc százalékot meghaladó mértékű csökkenést jelez. Magyarország hasonló összevetésben júliusban is ezüstérmes volt a kontinensen, szintén a jelentősen alacsonyabb darabszámokat produkáló szigetország mögött. A kizárólag elektromos hajtású gépkocsikból nyáron állították forgalomba a hatvanezrediket idehaza” – írta közösségi oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) augusztus havi számai uniós szinten közel 44 százalékos visszaesést mutatnak a zöldautók regisztrációjában. Mindössze hét tagállamnál látható növekedés az elmúlt hónapra vonatkozó adatközlésben, ezek sorába tartozik Magyarország is.

„A jövő a zöldenergiáé. A magyar kormány a klímavédelmi megfontolásokon túl az európai versenyképesség megerősítése szempontjából is fontosnak tartja a környezetkímélő elektromobilitás térnyerésének támogatását” – emelték ki. 

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az idei bővülést nagyban előmozdította a hazai vállalkozások elektromos jármű beszerzéseit harmincmilliárd forintos keretösszeggel ösztönző program. Mostanáig több mint 3700 pályázó igényelt állami hozzájárulást 3400 személyautó és közel 1100 kisteherautó megvásárlásához. Mintegy 2500 cégnek már meg is ítéltek 11,7 milliárd forintot, túlnyomó többségükkel megkötötték a támogatási szerződést, több mint tizedüknek kifizettek 1,1 milliárd forintot. 

„Az Energiaügyi Minisztérium a tiszta és csendes zöldautózás további terjedése érdekében a vidéki töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását célzó programot indít a közeljövőben. A 28 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően a fővároson kívül mintegy 100 új helyszínen létesülhetnek majd modern töltőállomások” – olvasható a minisztérium bejegyzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.