Szorosabbra fűzzük a pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatokat Észak-Macedóniával

Varga Mihály: Célunk, hogy tovább fokozzuk a két ország adó- és vámügyi együttműködését.

2024. 09. 27. 12:44
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Észak-Macedónia pénzügyi és gazdasági kapcsolatai egyre szorosabbak, 2010 óta közel nyolcszorosára növeltük a két ország közötti kereskedelmi forgalmat – jelentette ki Varga Mihály, miután Észak-Macedónia pénzügyminiszterével, Gordana Dimitrieszka Kocsoszkával tárgyalt Ohridban.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint a magyar tárcavezető kiemelte: 

célunk, hogy tovább fokozzuk a két ország adó- és vámügyi együttműködését, amely a magyar cégek piacra lépését is elősegítheti.

Észak-Macedónia Magyarország 36. kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom értéke meghaladta a 830 millió dollárt – ismertette Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági együttműködés bővülését mutatja, hogy egyre több magyar vállalat jelenik meg Észak-Macedóniában. 

Az adóügyi együttműködés keretében Magyarország adópolitikai munkacsoporton keresztül is segítséget nyújt Észak-Macedóniának, így többek között a gazdaságfehérítésben, a digitális adóügyi innovációkban és a versenyképes adórendszer kialakításában szerzett tapasztalataink megosztására is készek vagyunk – hangsúlyozta. 

Mint mondta: hazánk komoly eredményeket ért el az államadósság-kezelésben, a családok arányát az adósságfinanszírozásban hétszeresére növeltük, a külföldiekét közel a felére csökkentettük az elmúlt másfél évtizedben. Az adósságkezelésben és az állampapír-forgalmazásban alkalmazott magyar megoldások Észak-Macedónia számára is hasznosak lehetnek

Varga Mihály az uniós bővítéspolitikáról szólva kiemelte: a magyar EU-elnökség prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását. Az Európai Uniónak új energiára van szüksége, a régióbeli államok gyors fejlődése az unió versenyképességi problémáit is enyhítené. 

Varga Mihály kiemelte, hogy Észak-Macedónia idén már tizenkilencedik éve tagjelölt, a csatlakozási tárgyalások ugyanakkor még mindig nem kezdődtek el, ezért a magyar elnökség szorgalmazza az előrelépést – írta közleményében a PM.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.