A háztartások többet keresnek, mint amennyivel nőnek az árak

A szeptemberi infláció alakulása mögött az üzemanyag árának csökkenése áll.

2024. 10. 10. 20:13
üzemanyagárcsökkenés
Illusztráció Fotó: MTI/Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szeptemberi infláció alakulása mögött alapvetően az üzemanyag árának csökkenése áll – hangsúlyozta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza csütörtökön az M1 aktuális csatornán az inflációs adatokat értékelve.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan három százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

Suppan Gergely elmondta, szeptemberben az üzemanyagárak 9,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a többi áraknál viszonylag kiegyenlített volt az ármozgás.

Az NGM vezető közgazdásza kiemelte, a háztartások többet keresnek, mint amennyivel nőnek az árak. A bérek az első hét hónapban átlagosan 14 százalékkal emelkedtek, a jelenlegi infláció mellett ez mintegy tízszázalékos reálbér-növekedést jelent stabilan.

Suppan Gergely szerint az online árfigyelő rendszer stabilizálta az árakat, és hozzájárult az infláció letöréséhez.

Az infláció várható alakulásával kapcsolatban Suppan Gergely kifejtette, az elmúlt hetekben a közel-keleti konfliktus hatására ugyan emelkedtek az üzemanyagárak, ez némileg emelni fogja, de nem számottevő mértékben az inflációt. Technikailag alakítja az inflációt, hogy tavaly év végén jelentősen süllyedt az üzemanyag ára, emiatt a viszonyítási árszint alacsonyabb lesz. Szerinte jövő év elején gyorsan vissza fog süllyedni az infláció, jövő év közepétől pedig elérhető tartósan is a háromszázalékos inflációs cél.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.