Európai második a magyarországi e-autó-flotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 12:05
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mediterrán szigetország 83,2 százalékos mutatóval vívta ki újra az elsőséget, Magyarország ismét ezüstérmes a megelőző év azonos időszakához képest több mint másfélszeres gyarapodással, 55,6 százalékkal.

A csehek 55,3 százalékkal, vagyis minimális különbséggel lemaradva állnak a képzeletbeli dobogó harmadik helyén. Uniós szinten 5,8 százalékos visszaesést mutat a statisztika, januártól szeptemberig így is több mint egymillió tisztán elektromos személyautó állt munkába a tagállamokban – írták.

Hozzátették, hogy

az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) rendszeres adatgyűjtése szeptemberre 73,4 százalékos növekedést jelez belföldön.

Magyarország ezzel is az európai élvonalba tartozik, magasabb szeptemberi értékekkel csak Csehország, Horvátország és Ciprus büszkélkedhet.

Míg augusztusban mindössze hét tagállamban nőtt a forgalomba helyezett e-autók száma 2023 azonos hónapjához mérve, a múlt hónapban már tizennyolc országnál szerepel pozitív érték, és az uniós átlag is közel tízszázalékos gyarapodásba fordult.

A közlemény szerint Magyarországon a nyáron haladta meg a 60 ezret a kizárólag elektromos hajtású gépkocsik és a leginkább környezetkímélő személyautók száma is. Az EM 2026-ra az elért darabszám megduplázására számít. A tárca tesz is ezért: két programban összesen közel 60 milliárd forinttal támogatja az elektromobilitás térnyerését, a közúti közlekedés zöldítését.

A vállalatok 30 milliárd forintos keretből igényelhetnek 2,8–4 millió forint vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez.

A teljes forrásmennyiség több mint 60 százalékára érkezett már be kérelem. Több mint háromezer pályázónak ítéltek meg eddig mintegy 14 milliárd forint támogatást, döntő többségükkel már le is szerződtek.

A hagyományos hajtású járművek árelőnyét csökkentő program jövő tavaszig áll nyitva a belföldi cégek előtt. November elején indul a vidéki elektromos töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását célzó kiírás 28 milliárd forintos keretösszeggel. A napokban lezajlott első körös technikai felhívás tapasztalatai alapján a lehetséges pályázók élénk érdeklődést mutatnak a program iránt – tették hozzá.

A legnagyobb szennyezők közé tartozó közlekedés környezetterhelésének mérséklésében a tárca komoly eredménynek nevezte, hogy a megelőző évek megszakítatlanul emelkedő trendjével szemben tavaly 11 százalékkal csökkent az ágazat kibocsátása üvegházhatású gázokból.

A zöldenergia még szélesebb körű alkalmazása ebben a szektorban is hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez, a tiszta és csendes autók tömeges megjelenése javítja a helyi életminőséget – olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.