Létrejön a Fogyasztóvédelmi Civil Fórum

Erősíti együttműködését a Nemzetgazdasági Minisztérium a fogyasztóvédelmi egyesületekkel és a békéltető testületekkel.

2024. 10. 03. 10:48
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar családok védelme érdekében a fogyasztóvédelmi intézményrendszer minden szereplőjével aktív és konstruktív együttműködést folytat. A tárca által összehívott szerdai egyeztetéseken mind a civil szervezetek képviselői, mind a békéltető testületek elnökei kifejezték elkötelezettségüket a fogyasztóvédelem további erősítése mellett, és új, konzultatív fórum létrehozásáról is döntöttek a felek – írta közleményében a minisztérium.

A hazai intézményrendszerben a fogyasztóvédelemért felelős nemzetgazdasági tárca és a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok mellett a fogyasztóvédelmi egyesületek és a békéltető testületek is kiemelten fontos feladatokat látnak el. Ezért a feladatok összehangolt végrehajtásában és még szorosabb együttműködésben állapodtak meg a szaktárca képviselői a fogyasztóvédelmi egyesületek, valamint a békéltető testületek vezetőivel.

A közlemény felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztóvédelmi egyesületek fontos szerepet játszanak a fogyasztói tudatosság növelésében.
Ezért létrehozzák a Fogyasztóvédelmi Civil Fórumot, amely az aktuális fogyasztóvédelmi kérdéseket vitatja meg rendszeresen ülésezve és tesz javaslatokat a fogyasztóvédelem hatékonyságának növelésére.

Az együttműködés keretében – a folyamatos konzultáción túlmenően – a nemzetgazdasági tárca támogatja a civil szervezeteket az ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálat fenntartásában és az iskolai tanulók fogyasztói tudatosságának növelésében, amelynek során az iskoláskorúak részére a civil szervezetekkel közös előadások megtartását is tervezi.

A fogyasztók és a vállalkozások közötti jogviták gyors, ingyenes és egyszerű rendezésére igénybe vehető békéltető testületek felett 2024. január 1-jétől a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium szakmai irányítást lát el. Ennek keretében a regionálisan működő békéltető testületek egységes jogalkalmazása érdekében a szakmai egyeztetések folyamatosak a minisztérium és a testületek elnökei között. Az egyeztetésen a felek az aktuális témakörök megvitatásán túlmenően a békéltető testületek hatáskörének esetleges bővítésére és a testületek ismertségének növelésére vonatkozó lehetséges irányokat is áttekintették.

Gerlaki Bence gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért, fogyasztóvédelemért, valamint kereskedelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: 

a kormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium mindent megtesz a fogyasztói jogok érvényre juttatása és ezáltal a magyar családok védelme érdekében, e célból szorosan együttműködik a fogyasztóvédelmi intézményrendszer további szereplőivel és a jogsértések megelőzése érdekében kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tudatosság erősítésére.

A Fogyasztóvédelmi Civil Fórum tagjai: Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület, Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, Digitális Közösségek Fejlesztéséért Egyesület, Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség, Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, FOK Fogyasztóvédők és Környezetvédők Egyesülete, Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület, Nimbusz Fogyasztóvédelmi Egyesület.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.