Továbbra is védi a magyarokat a rezsicsökkentés

Németh Szilárd: Európában a magyar családok fűthetnek és világíthatnak a legolcsóbban és legbiztonságosabban.

2024. 10. 04. 14:23
Szigetszentmiklós, 2022. július 16.
Egy helyiség fûtését biztosító radiátor, fûtõtest - csõrendszerrel ellátott fûtõberendezés része - hõszabályozó szelepét (termosztátfej) állítja egy felhasználó.
MTVA/Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Illusztráció Fotó: MTVA/Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 szeptemberében is a magyar családok kapták Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát – olvasható a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közösségi oldalának pénteki bejegyzésében.

Németh Szilárd közölte, hogy a gáz Prágában négyszer, Varsóban háromszor, Pozsonyban és Bukarestben két és félszer drágább, mint belföldön. 

Európán belül Stockholmhoz képest a legnagyobb a különbség, a svéd fővárosban tizenháromszor kell többet fizetni, mint Magyarországon. Áramért a csehek négyszeres, a lengyelek majdnem két és félszeres, a szlovákok kétszeres, a románok másfélszeres árat fizetnek a belföldihez képest. 

A németországi a legdrágább, csaknem négy és félszerese az itteninek. Németh Szilárd az adatok alapján megállapította, hogy sikeres volt a 2022. augusztus 1-jén bevezetett rezsivédelmi döntés, amely megvédte a magyar családokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az energiaár-robbanás veszélyes hatásaitól. A háztartások évek óta Európa legbiztonságosabb energiaellátásában részesültek a rezsicsökkentésnek köszönhetően, Magyarország vásárlóerő-paritáson is Európa-bajnok – írta a kormánybiztos. 

A bejegyzés szerint a rezsicsökkentés nem kötelező, a háztartások az egyetemes szolgáltatás helyett választhatják a piaci alapú szolgáltatást is, de ezzel a lehetőséggel eddig senki nem élt 

– jegyzi meg Németh Szilárd. Azok a baloldali politikusok sem, akik „mindent összevissza hazudozva” folyamatosan támadták és meg akarták szüntetni a rezsicsökkentést a bevezetése óta eltelt 12 évben. Magyar Péter és Gerzsenyi Gabriella szintén igénybe veszi a rezsicsökkentést, többek között ezért is hiteltelen és álságos a Tisza Párt amerikai és brüsszeli érdekeket szolgáló, árdrágító rezsipolitikája – hangsúlyozta Németh Szilárd. A kormánybiztos oldalán megtekinthető az áram- és földgázárakat egész Európára kiterjedően összesítő elemzés, amelyet az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal megbízásából a finn VaasaETT készít minden hónapban. Az összehasonlítás a végfelhasználói árakat veszi figyelembe, amely tartalmazza az energiadíjat, valamint az adókat, így az energiaadót, az áfát, illetve a rendszerhasználati díjat (RHD) is – olvasható a bejegyzésben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.