Nem célszerű az utolsó pillanatra halasztani az ünnepi bevásárlást, de ahogy a kiskereskedelmi láncok, úgy a piacok is nyitva lesznek szombaton.
A Budapest Vásárcsarnokai Kft. piacai, vásárcsarnokai, üzletközpontjai a bárányhús fogyasztását ösztönző kampányt indítottak indult, felélesztve a régi magyar húsvéti hagyományt – közölték.

A társaság által üzemeltetett hat vásárcsarnokban, hat üzletközpontban és egy piacon minden hagyományos húsvéti élelmiszer megtalálható, több árkategóriában is. Sonkában széles a termékkínálat, a vásárlók megtalálják a hazai, hagyományos parasztsonkát, a gyorsérlelésű termékeket, emellett füstölt, combot, tarját, karajt, az egyre népszerűbb szívsonkát, de ugyanígy olasz különlegességeket is. Az árakat tekintve a Vámház körúti Nagycsarnokban a hagyományos füstölésű szívsonka kilója 3900 forinttól 6990 forintig terjed. A Rákóczi téri és a Kórház utcai vásárcsarnokban hasonló az árszínvonal (3900–6000 forint). Ha összehasonlítjuk a kiskereskedelmi láncok áraival, ott a sonka ára az alsó értéket közelíti. A Fehérvári úti vásárcsarnokban széles az őstermelői, illetve a prémium kínálat. A vásárlók találhatnak 24 hónapig érlelt és szarvasgombapehellyel megszórt pármai sonkát is, illetve a Bosnyák téren bükkfával füstölt szívsonkát 4500 forintért vagy hagyományos füstölésű parasztsonkát 4900 forintért kilónként.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, tisztában kell lenni azzal is, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában nagyon sokféle minőségű termék található a piacon. Kiemelte: a 2700-3000 forintos gyorsérlelt, főtt sonka és a 4000-4500 forint feletti hagyományos érlelésű sonka nem ugyanaz a termék. Hozzátette, hogy vásárláskor érdemes gondosan ellenőrizni a termék minőségmegőrzési idejét, az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek helyett vásároljunk biztonságos, finom magyar húst.

Mennyibe kerül a tojás, a kalács és retek húsvét idején?
Földes Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a húsvéti asztalra szánt sonkák mellé tojást, hónapos piros és sörretket, fejes salátát, jégsalátát, friss és készen kapható tormát, újhagymát, paradicsomot, paprikát is kínálnak.
- A hagyományos L-es méretű tojást már 86 forintért kínálnak, de aki különlegességet keres, az például a Bosnyák téren talál füstölt-főtt fürjtojást, fűszeres olajban.
- Az édes vagy sós fonott kalács nyolcszáz és ezer forint közötti árban kapható, a gyümölcsös kalácsok kilencszáz forintba kerülnek.
A vásárcsarnokokban a friss zöldség garantált, így már nagycsütörtök előtt is érdemes kilátogatni valamelyik telephelyre. A hónapos retket 250–590 forint között, a fehér sörretek csomagját 500–790 forint között árulják. Újhagymát 250–580 forint között találhatunk, egy csokor medvehagyma négy-ötszáz forint, fejes salátát már 398 forinttól vásárolhatunk, a jégsaláta darabja 980 forint körül alakul.
Az élelmiszerek mellett a dekorációt is beszerezhetik a vásárlók, a barka a legnépszerűbb húsvéti dísz, de árulják tavasz klasszikus virágait, a nárciszt, a tulipánt és a jácintot is.
Minden vásárcsarnok nyitva tart nagycsütörtökön, április 17-én és nagyszombaton, április 19-én a szokásos nyitvatartási rend szerint. Fontos megjegyezni, hogy nagypénteken, április 18-án minden fővárosi piac és vásárcsarnok zárva lesz, kivéve a Fehérvári úti Vásárcsarnok Virágpiacát, amely ekkor is várja a vásárlókat reggel hét és délután két óra között. A húsvét az ünnepé: vasárnap és hétfőn minden, fővárosi működtetésben üzemelő fővárosi vásárcsarnok, piac, üzletközpont zárva tart, április 22-én keddtől pedig ismét a megszokott rend szerint várják minden telephelyen a vásárlókat – közölte a vállalat.