Kilenc év, 2250 milliárd forint a családoknak

Az európai parlamenti választások közeledtével minden politikai szereplőnek érdemes az Európát ma leginkább foglalkoztató kérdésről, a migrációról színt vallania. A magyar kormánynak ez ügyben egyszerű a dolga, az eddigi kormányzati intézkedések ugyanis kellően beszédesek — nyilatkozta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András megjegyezte: miközben a kabinet kerítéssel védi a határt, a munka mellett gyermeket nevelő szülőknek kilenc év alatt 2250 milliárd forintot juttat családi adókedvezmény címén.

Jakubász Tamás
2019. 02. 06. 0:04
null
Jóval többet költhetnek a szülők, biztosabb a megélhetés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleje tartogat adóügyi teendőket, például nyilatkozni kell a családi kedvezmény igénybevételének mikéntjéről.

– Az adófizetők persze utóbb, legkésőbb az adóbevallás kitöltésekor is intézkedhetnek az összegek igényléséről, vagyis a január elmúlásával senki nem maradt le semmilyen lehetőségről – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András államtitkár hozzátette: a pénzügyi kormányzat arra számít, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is több mint egymillió szülő érvényesít adó- és járulékkedvezményt, miközben a családoknál maradó összeg jóval túllépi az eddigieket.

Jóval többet költhetnek a szülők, biztosabb a megélhetés
Fotó: Havran Zoltán

– Várakozásaink szerint 2019-ben nem kevesebb mint 355 milliárd forinttal növeli a szülők anyagi mozgásterét a gyermekek után járó köztehermérséklés – mondta a miniszterhelyettes.

Az államtitkár felelevenítette, hogy 2010-ben, a szocialista kormányzás utolsó évében mindössze 12 milliárd forint maradt adókedvezmény formájában a családoknál. A következő évben, a Fidesz–KDNP-kabinet új adórendszerének szabályai nyomán az összeg 180 milliárdra ugrott, ahogy a következő két esztendőben is hasonló summán osztozhattak az érintett adófizetők.

Változást 2014 hozott, akkor lépett életbe az a rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék, így abban az esztendőben már 230 milliárd körüli összeget fordított az állam gyermekek után járó kedvezményre. Azóta a tétel évről évre emelkedett, a kedvezmények együttes összege 2017-ben megközelítette a 290 milliárdot, 2018-ban túlléphette a 310 milliárdot, idén pedig egészen 355 milliárdig nőhet.

Az államtitkár megjegyezte: a számok emelkedésé­ben érdemi szerepe van annak, hogy a kétgyermekes szülők családi kedvezménye négy év alatt megduplázódott, s havi húszezer forintról negyvenezer forint lett. – Mindent egybeszámítva kilenc év alatt nagyjából 2250 milliárd forint maradhat adó- és járulékkedvezményként a családoknál – summázott Tállai András.

A pénzügyminiszter helyettese úgy fogalmazott: a családokat segítő adórendszer bevezetése és folyamatos fejlesztése is egyértelműen megmutatja, hogy a mostani kabinet miként vélekedik az Európa jövője szempontjából alapvetőnek nevezhető kérdésről, a migrációról. – A magyar kormány álláspontja világos: a hazai családok az elsők.

A migráció sem a munkaerőpiaci, sem a demográfiai problémákra nem kínál megoldást, ez már bebizonyosodott külföldön – mondta Tállai András, a kormány ezért számottevő forrást szentel a családoknak, miközben a déli kerítéssel garantálja az ország biztonságát, s több intézkedést is hoz az életkörülmények javításáért és a közszolgáltatások színvonalának emeléséért.

– Az európai parlamenti választások közeledtével minden politikai szereplőnek színt kell vallania a migráció ügyében – vélekedett, a kormánynak szerinte ez ügyben egyszerű a dolga, az eddigi intézkedések ugyanis kellően beszédesek. Úgy fogalmazott: magyar gyermekekkel és családokkal, nem pedig migránsokkal képzeljük el az ország jövőjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.