A járvány hatására hosszú távon meghonosodott a távmunka

Meghonosodott a távmunka: míg a járvány előtt százezer, tavaly májusban már közel 800 ezer főt érintett.

Magyar Nemzet
2021. 04. 07. 17:15
null
A gyermeket nevelő szülők és a nők körében vált elterjedtebbé az otthoni munkavégzés Fotó: Marjai János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugrásszerűen megnőtt a Covid–19-járvány tavaly márciusi megjelenését követően a távmunka és a home office aránya: a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint arányuk az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt 2020-ban. A jelentés megállapította, hogy

a távoli munkavégzésnek a korábbiaknál jóval szélesebb körű elterjedése vélhetően a jövő munkaerőpiaci folyamataira is hatással lesz.

Az ugrásszerű növekedést jól jelzi, hogy míg 2020 februárjáig százezer fő körüli létszám dolgozott távmunkában, márciusban már több mint háromszor annyi embert érintett.

A munkahelyen kívüli munkavégzés lehetőségével élők száma májusban érte el a csúcsot, ekkor 760 ezer munkavállalót érintett.

A nyári hónapoktól sokan visszatértek a munkahelyi munkavégzéshez.

Az idei év elején, a második hullám idején – de már a harmadik hullám fenyegetettségében – ismét nőtt a távmunkában dolgozók száma: februárban 482 ezer munkavállalót, a foglalkoztatottak 11 százalékát érintette, csaknem ötször annyit, mint egy évvel korábban.

A gyermeket nevelő szülők és a nők körében vált elterjedtebbé az otthoni munkavégzés
Fotó: Marjai János / MTI

Elsősorban a szellemi foglalkoztatottakat érinti az otthoni munkavégzés. Szintén gyakoribb a home office azokban a háztartásokban, ahol 15 év alatti gyermek is él, és érintett a digitális oktatásban.

Az átlagosnál többen kaptak lehetőséget a home office-ra az állami szférában és az ötven főnél nagyobb vállalkozásoknál.

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke azt emelte ki, hogy a távmunka és a home office egyrészt elősegíti a gazdaság viszonylag zavartalan működését, másrészt csökkenti a társas érintkezések számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.