A kutyák sohasem pihennek

Az agy különböző területei folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással, még akkor is, ha az agy látszólag pihen. Vajon mennyire ősiek ezek a kapcsolatok? Mi jellemzi az egészséges agy működését? Az ELTE Etológia Tanszék kutatói ezekre a kérdésekre kutyákon keresték a választ. A Szenior családi kutya program legújabb eredménye a Scientific Reports lapban jelent meg.

2019. 11. 01. 6:45
null
A vizsgálatok az epilepszia vagy az öregedéssel járó kognitív hanyatlás kutatását segíthetik Forrás: ELTE Etológia Tanszék
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyaagy eddig ismeretlen nyugalmi hálózatait funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálattal fedezték fel az ELTE kutatói, amihez családi kutyákat képeztek ki. A módszer nem jelent veszélyt a kutyák egészségére, az állatok örömmel vettek részt a tesztekben. (A mérések a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjában zajlottak.) A nyugalmi hálózatok vizsgálatakor a részt vevő állatoknak semmiféle ingert nem játszanak le a mérés ideje alatt, és nem is kell semmit csinálniuk. Lényegében zavartalanul fekszenek, míg az MR-készülék képet alkot az agyműködésükről.

– Könnyen ráálltak a kutyák a semmittevésre?

– Maga a tréning elég speciális, hiszen a semmittevésre készítjük fel őket. A teljes mozdulatlanság nehéz és koncentrációt igénylő feladat. A legnehezebb talán azt megértetni velük, hogy most valóban annyi a feladat, hogy semmit ne csináljanak, de maradjanak ébren – tájékoztatta lapunkat Szabó Dóra, a cikk első szerzője. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a most leírt nyugalmi kapcsolatok őse már az ember és a kutya százmillió éve élt utolsó közös ősében is megtalálható volt.

„A leírt hálózatok elhelyezkedésük alapján hasonlók az emberi agy nyugalmi hálózataihoz. Kutyáknál is van alapműködési, szenzorimotoros, auditoros vagy homloklebenyi hálózathoz hasonló elrendeződést mutató képlet. Bár szerepük még kérdéses, így is alapot nyújtanak ahhoz, hogy az öregedéssel kapcsolatos változásokat vizsgáljuk” – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben Kubinyi Enikőnek, a kutatócsoport vezetőjének véleménye.

A kutatók szerint a vizsgálatok a jövőben az epilepszia vagy az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlás kutatását is segíthetik. Az öregedés kutatása során az elmúlt pár évben számos elmélet született a nyugalmi hálózatok öregedésben betöltött szerepében, amelynek tesztelésére bizonyos szempontokból a kutya az embernél jobban megfelel.

– Az emberek életmódja hihetetlen gyorsan változik. Például a kutatók gondban vannak, mert az idősek és a fiatalok között sok nem kontrollálható, nagyon jelentős szisztematikus különbség van például az internet megjelenése miatt – magyarázza a fiatal kutató. Ahhoz, hogy a kutyák nyugalmi hálózatának öregedése vizsgálható legyen, első lépésként le kellett írni magukat a hálózatokat, erre építve már tesztelhetik, hogy a kutyáknál is csökken-e például bizonyos hálózatokon belül vagy éppen egyes hálózatok között a kapcsolatok erőssége. Ez a csökkenés az adott agyterületek közötti kommunikáció hatékonyságának romlását jelzi. A normál öregedés során ez a jelenség csak bizonyos területek között figyelhető meg, míg demencia esetén kevésbé szelektív lehet ez a folyamat.

A vizsgálatok az epilepszia vagy az öregedéssel járó kognitív hanyatlás kutatását segíthetik
Fotó: ELTE Etológia Tanszék

A program arra is választ keresett, hogy mi jellemzi az egészséges agy működését. Ennek a kérdésnek a megválaszolása a mai napig foglalkoztatja a kutatókat. Szabó Dóra szerint rengeteg dolgot leírtak már, a kapcsolatok száma, elrendeződése, erőssége, az egyes agyterületek közti szinkronizáció mértékékének megváltozása mind-mind köthető bizonyos kórképekhez. Talán a legátfogóbban megfogalmazva az egészséges agy egy jól működő, állandó egyensúlyozás a flexibilitás (hogy gyorsan tanulni és reagálni tudjunk) és a stabilitás (hogy minél kevésbé legyen sérülékeny a rendszer) között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.