Az idősávtól is függ, nyitva maradnak-e a boltok karácsonyig

Körvonalazódtak a járvány idején hiperérzékennyé vált lakossági fogyasztás ünnepek előtti irányai az első adventi hétvégén, amikor az előzetes aggodalmakkal ellentétben várakozáson felüli volt a boltok forgalma, ám a bevásárlóközpontokban – egyes hírekkel szemben – szombaton messze nem alakult ki tömeges zsúfoltság – összegezte lapunknak vasárnap este a kereskedelmi szövetség főtitkára. Vámos György kiemelte, hogy a lakosság fegyelmezett együttműködéssel kitűnőre vizsgázott, és biztató lehet a folytatás, ami viszont attól függ, miként alakulnak a 65 év felettiek vásárlási szokásai.

2020. 11. 30. 6:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülemelkedett a fogyasztói bizalom és az ajándékvadászat iránti igény a lakosság körében: a novemberi online felfutás után az első adventi gyertyagyújtás hétvégéjén menetrendszerűen meglódult a hagyományos áruházak látogatottsága is, ahogy azt a korábbi években megszoktuk.

A vásárlók felkészülten érkeztek a 8-tól 10 óráig tartó, elkülönített idősávval először jelentkező szombati bevásárlási napra, és

egész hétvégén lendületesen, rendben, szélsőséges helyzetek nélkül zajlottak az áruházi beszerzések

a napi fogyasztási termékeken kívül immár az iparcikkek területén is – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

Habár a lakosság egyre jobban elfárad a járvány egész éves nyomása alatt, mindennap megoldódik a beszerzések feladata – Fotó: Havran Zoltán

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára vasárnap este összegezte a friss piaci tapasztalatokat, kiemelve, hogy általánosan kedvezőbb lett a látogatottság, viszont

a szombati médiahírekkel szemben sehol nem volt tömeges roham, akkora semmiképpen, ami járványügyi aggályokat vethetne fel.

Egyes képeken Ferdít a rugalmas fogyasztás

Mint mondta, inkább hangulatkeltésre lehetett volna alkalmas, mintsem a valós képet mutatta meg az a tévériport, amelyet több baloldali hírportál is úgy idézett, mintha már jelentkeznének a borulás jelei a december 11-ig kialakított vásárlási rendben.

– Ez azonban nem igaz, sőt a lakosság dicséretet érdemel. Mindkét napon úgy tapasztalták a kereskedők, hogy a vevők a kötelező maszkviseléstől a hétórás zárásig fegyelmezetten együttműködtek – húzta alá a főtitkár.

Mostanra ismerős a lakosságnak az ünnepeket is tönkretevő vírushatás, amely húsvétkor már akadályozta a fogyasztást – Fotó: Bach Máte

– A vevők támogató hozzáállása nagyon nagy segítség a boltok üzemeltetőinek, az ellenőrzéseket végző munkatársaknak. További alapot ad a kitartáshoz, és óvatos bizakodást is megenged a következő hetek forgalmát tekintve – állapította meg Vámos György. Úgy fogalmazott:

a járványügyi korlátozások miatti visszafogott, december előtti várakozásokhoz képest bátrabb, ám szabálykövető és tudatos fogyasztás jellemző az üzletekben.

Ehhez köze lehet annak is, hogy tavasszal már bizonyította rátermettségét a magyarországi ellátási lánc, vagyis a lakosság tisztában van vele, hogy a veszélyhelyzetekben sincs ok pánikba esni, mert a vásárlás lehetősége folyamatos.

megint nem estek pánikba a vevők

– Már nem dőlnek be az emberek, magabiztosabban ítélik meg a híreket, mivel maguk tapasztalhatták, hogy biztonságos a hazai kiskereskedelem teljes rendszere – fűzte hozzá a „tudósítások” kapcsán.

Tavasszal elérte célját, az első körben vidéken bejelentett májusi újranyitás után viszont a megosztottság miatt megrekedt a rendszer. A főváros akkor sem igazodott az országos menetrendhez, saját hatáskörben iktatta ki az első idősávos korlátozást – Fotó: Facebook

Azt is megjegyezte, hogy az új idősávos szabály alapján a 65 évesnél fiatalabb vásárlók szombaton 10 órától tudták felkeresni a boltokat friss alapanyagokért, az ajándéküzletek pedig eleve nem nyitnak ennél korábban.

Ezért a délelőtti időpontban természetes, hogy amint lehetőség nyílik, egyszerre többen jelennek meg főként az üzletközpontokban,

vagyis: önmagában nem utal rohamra a szabályozott vásárlási keretekhez igazodó kereslet.

Nélkülük nehéz védeni az időseket

– A védett korú fogyasztók érdekében bevezetett kétórás vásárlási idősáv napról napra nagyobb jelentőséget kap az egyébként sem jelentéktelen küldetése mellé, mert úgy tűnik, hogy

a fiatalabbak helytállnak, az idősebbek viszont nem kiszámítható módon élnek a kizárólagos lehetőségükkel

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A különleges nyitvatartási rend és az időseknek előírt kétórás idősáv is változhat, ha a helyzet úgy kívánja – Fotó: Havran Zoltán

Rámutatott: mostanra az online pénztárgépek adataiból is kitűnhet, hogy délelőttönként a kétórás idősávok forgalmának egy része más napszakokra vándorol.

– A költekezésük alapján

megint fel kell hívni az idősebb családtagjaink figyelmét arra a tényre, hogy a járvány még nem érte el csúcspontját, a veszély fokozódik a boltokban is,

ezért a feltétlenül szükséges vásárlásaikat a csendesebb napszakban intézzék – erősítette meg a járványügyi szakemberek által is követendőnek tartott tanácsot a kereskedők képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.