Bükkábrányban üzemel a legnagyobb napelempark

A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalatának beruházása 22,6 megawatt (MW) beépített kapacitással átvette a listavezető helyet a Paks melletti 20,6 ­MW-os létesítménytől.

Magyar Nemzet
2019. 04. 11. 9:27
null
A mátrai erőmű mellett épült létesítménnyel jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legnagyobb napelemes erőműve tegnap óta Bükkábrányban üzemel, a Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalatának beruházása 22,6 megawatt (MW) beépített kapacitással átvette a listavezető helyet a Paks melletti 20,6 ­MW-os létesítménytől.

A széntüzelésű mátrai erőmű melletti, zöldenergia-forrást hasznosító áramtermelő mintegy 25 ezer tonnával csökkenheti a hazai szén-­dioxid-kibocsátást. A Bükkábrányi Fotovoltai­kus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve a Gránit Bank Zrt. finanszírozásában valósult meg, április 1-je óta a kötelező átvételi rendszerbe értékesíti a megújuló villamos ener­giát a napelempark. Az időjárásnak köszönhetően már sikerült megközelíteni a névleges 19,95 ­MW-os teljesítményt – közölte a társaság.

A mátrai erőmű mellett épült létesítménnyel jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk
Fotó: Teknős Miklós

Az éves várható termelés 25 gigawattóra, amely mintegy tízezer háztartás átlagos éves villamosenergia-igényét képes fedezni. A szénerőmű korábbi meddőhányójának 32 hektáros, rekultivált területén közel 64 ezer napelemet állítottak rendszerbe. A beruházás a társaság hosszú távú, megújuló energiákon nyugvó fejlesztési stratégiájának részét képezi, aminek célja a vállalat piaci pozícióinak megőrzése, vagyis a hazai termelés ötödének, az itthon fogyasztott áram 15 százalékának előállítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.