Csak néhány hónapot késik a BMW debreceni beruházása – videó

A 2018 nyarán bejelentett, gyárépítésről szóló szerződés jövő hó végén, módosítás nélkül hatályba lép.

2020. 05. 15. 10:14
SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2020. május 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója (b) Debrecenben az épülõ BMW-gyár területén 2020. május 15-én. A gyár meg fog épülni, eddig minden az elõzetes ütemtervnek megfelelõen haladt; az építési területet ezen a napon átadták a beruházónak - jelentette be Szijjártó Péter. MTI/KKM/Boros Mátyás Fotó: KKM/Boros Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változik semmi a debreceni autógyár beruházásával kapcsolatban, mindössze néhány hónapos késés képzelhető el a kivitelezés során – nyilatkozta Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-sajtótájékoztatóján, amelyet az építési területet átadásának alkalmával tartottak. Ugyanott a tárcavezető hangsúlyozta: minden érdekelt fél tartja az ígéreteit és teljesíti a kötelezettségeit, vagyis a 2018 nyarán bejelentett, gyárépítésről szóló szerződés 2020 június végén, módosítás nélkül hatályba lép.

Ezer új munkahely, évi 150 ezer új autó

A gyár helyszínéül szolgáló teljes, 400 hektáros területet az előkészítési munkálatokat követően adták át a beruházónak. A most zajló fejlesztés részeként többek között két autópálya-leágazást, egy nagy kapacitású vasúti átrakót, egy kamionparkolót, és új vonatmegállókat is létesítenek. A BMW-gyárnak otthont adó, Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet előkészítésén tavaly január óta dolgoznak. Többek közt régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkálatokat végeztek, melynek során 2,4 millió köbméter földet mozgattak meg, 11 000 méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki, és másfél kilométer dréncsövet fektettek le.

Az előkészítés után kezdődhet el majd a mintegy 25 ezer négyzetméteres présüzem építése. Az előzetes tervek szerint az egymilliárd eurós beruházással felépülő gyárban – amelyhez a magyar kormány 12,3 milliárd forintos támogatást nyújt – ezer új munkahely létesül és évente 150 ezer autó készülhet majd. A BMW Group azt közölte, hogy a debreceni gyár alkalmas lesz belsőégésű motorral működő, és elektromos BMW-modellek termelésére is ugyanazon a gyártósoron.

– Amikor a gyártás megkezdődik, az üzem új sztenderdeket állít fel rugalmasságban, digitalizációban, és termelékenységben – nyilatkozta korábban Oliver Zipse, a BMW gyártási igazgatóságának tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.