Csak rombol a megszorítás

A legvalószínűbb, hogy Karácsony Gergelyék csupán annyit értenek a gazdasághoz, az adózáshoz, mint tyúk az ábécéhez – így vélekedett lapunknak a pénzügyminiszter helyettese arról, hogy a főpolgármester újraindítási adó címén felemelné a helyi iparűzési adót. Tállai András szerint a különbség jól látható: Budapest balliberális irányítói megszorítást vezetnének be, a kormány viszont a válság alatt is adót csökkentett.

Jakubász Tamás
2020. 11. 14. 7:20
null
A kabinet jövőre is érezhető köztehermérséklést tervez – mondta a pénzügyminiszter helyettese mérséklődtek leginkább a közterhek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan felkorbácsolta az indulatokat a fővárosi gazdasági szereplők köré­ben, hogy Karácsony Gergely nemrégiben arról beszélt: adóemelésre lenne szükség a fővárosban. Az új teher a baloldali politikus októberi közlése szerint azokat a nagyobb vállalkozásokat sújtaná, amelyek a válságot eddig nagyjából átvészelték. – Nehéz komolyan vehető magyarázatot adni arra, hogy Karácsony Gergely miért gondolkodik adóemelésről, amikor a főváros vagyona látványosan növekszik – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András arra az adatsorra utalt, amelyet a Magyar Nemzet is közzétett. Eszerint június és szeptember között Budapest készpénzállománya több tíz milliárd forinttal nőtt, ezzel pedig a harmadik negyedév végén nyolcvanmilliárd forint körüli mozgatható összeg állt a városháza rendelkezésére. Mindezt úgy, hogy további 134 milliárdot állampapírban tartott Budapest.“

A kabinet jövőre is érezhető köztehermérséklést tervez – mondta a pénzügyminiszter helyettese
Fotó: Mirkó István

– Adót csak az emel, akinek égető szüksége van pénzre, a fővárosi adatok ugyanakkor egészen másra utalnak – vélekedett az államtitkár. Emiatt szerinte felmerülhet sok más mellett annak gyanúja, hogy Karácsonyék azért emelnének az iparűzési adón, hogy bizonyos cégeket megbüntessenek, nyomás alá helyezzenek.

– Persze könnyen lehet, hogy csak arról van szó, hogy Karácsony és megannyi tanácsadója nagyjából annyit ért a gazdasághoz, a városirányításhoz és az adózáshoz, mint tyúk az ábécéhez – fogalmazott a miniszterhelyettes.

– A mostani válságban ugyanis – folytatta – minden állami vagy helyi vezető azon töri magát, hogy a mozgatható összegeket a cégeknek, a családoknak, a munkavállalóknak juttassák el, hogy az élet ne álljon meg, az állások ne vesszenek el. A magyar kormány például már kilencszázmilliárd forintnál is többet fordított a gazdaság beindítására, a munkahelyek megóvására.

Tállai András felidézte, hogy a kormány év közben jelentősen csökkentette a munkaadók közterhét, sokaknál adót engedett el, és könnyebbé tette az adósságok befizetését is. – Ez kellett ahhoz, hogy a vállalkozói szférának esélye legyen a talpon maradáshoz – mondta. Az adócsökkentések nem állnak le. Már idén is döntés születhet újabb könnyítésekről, jövőre ismét, érezhető mértékű adócsökkentés következhet. A különbség az államtitkár szerint pontosan látszik: a kormány a válság alatt is adómérsékléssel segíti a gazdaságot, a baloldal viszont ilyenkor is a cégek sanyargatásában látja a megoldást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.