Csak tiszta adóügyekkel lehet valaki képviselő, polgármester

Százhetvenháromezer adófizető szerepel a NAV pozitív listáján, ősszel — a közelgő helyhatósági választások miatt — a lista ismét számottevően bővülhet.

Jakubász Tamás
2019. 07. 29. 5:45
null
Számos előnye van, ha valaki a komába regisztrál, egyebek mellett a csokkérelmekhez is szükséges Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos nyilvános adatbázist vezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a legtöbbre nem szerencsés felkerülni. Az egyik regiszterhez ugyanakkor kifejezetten érdemes csatlakozni, ugyanis különféle előnyökre tehet szert az, aki így cselekszik. Az adóhivatal 2009 februárja, vagyis nagyjából tíz éve vezeti az úgynevezett köztartozásmentes adózói adatbázist, rövidített nevén a komát. Egy évtized alatt szép számmal akadt csatlakozó, az idei esztendő elején megközelítette a 180 ezret azoknak a száma, akikről az interneten elérhető adatbázis közhiteles módon tanúsította, hogy köztartozás nélkül tevékenykednek. Az év közepére némi csökkenés mutatkozott, júniusban ezzel együtt is 102 ezer cég, 38 ezer egyéni vállalkozó és 33 ezer magánszemély neve szerepelt a regiszterben.

Kérdésünkre az adóhivatalnál tudatták, hogy a lista kezdetben a cégeknek volt igazán vonzó, később azonban változtak az arányok. Az egyéni vállalkozók 2010 táján fedezték fel maguknak a pozitív adatbázisban rejlő lehetőségeket, a magánszemélyek pedig 2014 óta jelentkeznek tömegesen. Ennek egyik oka, hogy akkor tartották idehaza a legutóbbi helyhatósági választásokat, az újonnan kialakított választójogi rendelkezések pedig azt írták elő: az önkormányzati és a helyi kisebbségi képviselőknek, valamint a polgármestereknek a megválasztásukat követő 30 napon belül kérelmezniük kell felvételüket az adatbázisba.

Számos előnye van, ha valaki a komába regisztrál, egyebek mellett a csokkérelmekhez is szükséges
Fotó: Kurucz Árpád

A magánszemélyek számának növekedését az elmúlt években a csokkérelmek elbírálásánál megkövetelt köztartozás-mentesség is indokolhatta. A listához tartozás egyébként hitelfelvételkor, különféle pályázatok beadásakor is jól jöhet, de akár az üzleti megbízhatóság egyértelművé tételére is alkalmas lehet. Általában elmondható, hogy az adatbázisbeli tagság a tartozásmentesség igazolásaként fogadható el minden olyan esetben, amikor jogszabály miatt vagy más okból adóigazolás szükséges.

Jó tudni, hogy a felvételi kérelem elektronikus úton juttatható el az adóhivatalhoz. Lényeges emellett az is, hogy az adatbázis a hatóság internetes oldalán elérhető, így néhány kattintással bárki könnyedén ellenőrizheti, hogy egy-egy polgár vagy vállalkozás szerepel-e az adókötelezettségeit rendben teljesítők adatbázisában. A belépés legfontosabb feltétele, hogy a kérelmet benyújtó az adott időpontban ne tartozzon a közkasszának, s tagsága mindaddig megmarad, amíg adóügyei körül nem támad probléma vagy önmaga nem kéri neve eltávolítását. Az adófizetők akár hosszú éveken keresztül is az adatbázis tagjai lehetnek, a lista mindvégig igazolja a köztartozás-mentességet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.