Drágább tejtermékekből válogathatunk

Magasabb árakkal találkozhatnak a boltokban a tejtermékek kedvelői. Az alapanyag, azaz a nyers tej drágulásával ugyanis a legtöbb itthon előállított élelmiszer ára nőtt az elmúlt hónapokban. Többek között a tartós tejért, a túróért, a tejfölért és a trappista sajtért is többet kértek a feldolgozók.

2019. 11. 25. 11:30
null
Emelkedett a túró, a tejföl, a joghurt és a sajt ára is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejött a termelők számítása, a nyár végén tapasztalt enyhe áremelkedés után ősszel tovább folytatódott a tej drágulása a hazai piacon. A termelők még a nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a növekvő költségek egyre nagyobb gondot okoznak a hazai gazdaságoknak. A folyamatosan emelkedő bérköltségek, az ipari energiaárak és az erősödő infláció gyors ütemű emelkedése súlyos terhet ró a termelőkre. Éppen ezért szerintük az európai uniós piachoz hasonlóan itthon is ideje lenne megemelni a tejárakat. A tejtermékek alapanyagául szolgáló nyers tej értéke huzamosabb ideig 90 és 100 forint körül alakult, ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni a termelési költségeket.

Emelkedett
a túró, a tejföl, a joghurt és a sajt ára is
Fotó: Bach Máté

Úgy tűnik, meghallgatásra talált a gazdálkodók kérése, hiszen a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a nyers tej országos termelői átlagára októberben megközelítette a kilónkénti 105 forintot, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy kilencszázalékos növekedést jelent. Az áremelkedéssel együtt a nyers tej felvásárlása is bővült, a korábbihoz viszonyítva négy százalékkal több tejet vettek át a termelőktől a hazai feldolgozók. A drágább alapanyaggal együtt a késztermékek ára is nőtt. A legnagyobb mértékben ­például a túró és a 1,5 százalékos zsírtartalmú, dobozos tartós tej ára nőtt, előbbiért 12, utóbbiért 11 százalékkal kértek többet a feldolgozók. Drágább lett a 2,8 százalékos zsírtartalmú zacskós és dobozos friss tej, a kefir és a natúr joghurt is. A tejföl árát hét százalékkal, a gyümölcsös joghurtét hat százalékkal emelték a gyártók. A trappista sajt októberben öt százalékkal lett drágább, az ömlesztett vaj átlagára pedig két százalékkal emelkedett.

Bár a belföldi áremelkedés egyértelműen a termelőknek kedvezett, a hazai eladások mellett sokan így is a külpiaci értékesítést választották. A statisztika szerint az exportárak októberben is tovább emelkedtek, meghaladva a 115 forintos szintet. Nem csoda hát, hogy egyes gazdaságok elcsábultak, és az alapanyagul szolgáló nyers tejet nem a hazai feldolgozóknak adták el, hanem külföldi partnereiknek szállították ki. A múlt hónapban a magyar tejtermelők negyedével több nyers tejet értékesítettek a külpiacokon, mint egy évvel korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.