Egyelőre nem épül másik hulladékégető erőmű

A jelenlegi helyzetben a kormányzat nem kíván új energetikai célú hulladékhasznosító kapacitásba beruházni – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Palkovics László.

2019. 06. 25. 13:40
null
A meglévő kapacitások jobb kihasználása a cél Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi helyzetben a kormányzat nem kíván új energetikai célú hulladékhasznosító kapacitásba beruházni, inkább azokat a lehetőségeket szeretné hatékonyabban kihasználni, amelyek már üzemelnek Magyarországon – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője. A miniszter a Karmenu Vellával, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosával tartott egyeztetését követő sajtótájékoztatón részletezte lapunk érdeklődésére: jelenleg is elemzik, hogy a Fővárosi Hulladékhasznosító Műhöz hasonló létesítményt (az úgynevezett Huha 2-t) érdemes-e kivitelezni, de számításaik szerint elegendő a magyarországi erőművi égetőkapacitásokat a jelenleginél jobban kihasználni. Ide tartozik a Mátrai Erőmű is, amelynek lignittüzelése hosszú távon nem lesz fenntartható a miniszter szavai szerint, ezért ha az ottani kapacitás egy részét sikerül átállítani hulladéküzeműre, az már megoldja a magyarországi háztartási hulladék kezelésének egy részét. A Huha 2-re egyébként már az előző kormányzati ciklusban elkülönítettek ötvenmilliárd forintot a költségvetésben.

A meglévő kapacitások jobb kihasználása a cél
Fotó: Bach Máté

A hulladékégetés ma is működő terület Magyarországon – magyarázta a tárcavezető –, ám az itthoni erőművek nem szívesen veszik át a belföldön keletkezett, újrahasznosítható anyagoktól megtisztított háztartási hulladékot (Refuse Derived Fuel, RDF). Az erőművek ugyanis a külföldről behozott RDF-ért több úgynevezett kapupénzt, anyagi kompenzációt kapnak. Ám az uniós jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra – és erről Karmenu Vella is biztosította a minisztert –, hogy mindaddig ne lépje át az országhatárt energetikai célú hulladék, amíg belföldön rendelkezésre áll saját keletkezésű. Ez azért is lényeges Palkovics László szerint, mert jelenleg gyakori, hogy Magyarországon keletkezett és nagy költségen kiválogatott RDF-et kényszerűségből lerakókban tárolnak. A magyar cégek feladata lesz majd, hogy a belföldi RDF ugyanolyan minőségű legyen a kiválogatás után, mint az importszemét, hiszen az infrastruktúra a válogató művek rendelkezésre áll. A korlátozás vonatkozik a szennyvíziszapra is, azt sem érdeke Magyarországnak máshonnan behozni, amíg a sajátját nem hasznosította – tette hozzá Palkovics László lapunk érdeklődésére.

Magyarország kialakítja a körforgásos gazdaság modelljét, illetve új hulladékgazdálkodási stratégiáját, amihez az Európai Unió pénzügyi támogatással járul hozzá – tájékoztatott Karmenu Vella. Az uniós biztos beszélt arról is, hogy a hulladékra nem problémaként, hanem alapanyagként lenne érdemes tekinteni, ilyen értelemben pedig az erőforrás-gazdálkodás részeként kezelni. Az igények áttekintését követően javaslatot fogalmaztak meg, hogy emelkedjen az uniós forrás mértéke a következő EU-s pénzügyi ciklusban, Magyarország hulladékgazdálkodását segítendő – tette hozzá Karmenu Vella.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.