Életet mentett a májusi eső

Kárpótolta a gazdákat az aranyat érő májusi eső, a csapadékosra forduló időjárásnak köszönhetően az ország legnagyobb részén megmenekültek az őszi kalászosok. A becslések szerint ugyanakkor az őszi búza minősége jelentősen elmaradhat a tavalyitól. A vetési munkák lassan befejeződnek, a gazdák bizakodnak.

Nagy Kristóf
2019. 05. 11. 6:45
null
Látókép, 2019. április 17. A Debreceni Egyetem Agrárkutatási Intézet és Tangazdaság 50 hektáros konzerv borsó ültetvényében öntözni kényszerülnek, mert 150-1800 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Öntöző konzol segítségével pótolják a hiányzó vízmennyiséget. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Életmentő volt a szántóföldeken a csapadékosabbra forduló időjárás. Habár az őszi kalászosok hozama az idén várhatóan meg sem közelíti a korábbi évek rekordközeli szintjét, az ország túlnyomó részén megmenekültek a növények – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Vancsura József.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke kifejtette: az országban eltérő károkat okozott az őszi vetésű gabonanövényeknél – a búzánál, a repcénél és az árpánál – az évtizedek óta nem látott téli, tavasz eleji szárazság. Azokon a területeken, ahol márciusban és áprilisban is hullott némi csapadék, nem szenvedtek jelentős károkat a növények. Az elmúlt napokban tapasztalt, több tíz milliméter esőt hozó időjárás hatására a gazdák is bizakodóbbá váltak, a kalászosok pedig szépen fejlődnek. Az aszály okozta károkról egyelőre nincsenek pontos adatok.

– Kárpótolhatja a gazdálkodókat, hogy a tavaszi vetés állapota kedvező, a munkálatokat pedig segítette az időjárás is. A csapadék megerősítette a vetést, s a növényvédelemhez is a legjobbkor érkezett a májusi eső, amely az idén valóban aranyat ér – tette hozzá Vancsura József.

Az őszi búza mintegy egy százaléka ment tönkre az aszály miatt, a növény vetésterülete 962 ezer hektár – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A száraz időjárás hatására a búza 26 százaléka volt jó és 41 százaléka közepes állapotban április elején, míg 2018-ban kedvezőbb helyzetről számoltak be a termelők: a vizsgált időszakban a növény 60 százaléka volt jó és 29 százaléka közepes állapotú. A Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb előrejelzése szerint a tavalyihoz képest négy százalékkal több búzát, 762 millió tonnát takaríthatnak be a világon, a globális felhasználás 752 millió tonna lehet. Az Európai Unióban durumbúzával együtt 153 millió tonna lehet az idei termés.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

A végéhez közelednek a tavaszi vetési munkák, jellemzően a kukoricáé és a napraforgóé. Az AKI jelentése szerint a szemes kukorica területe itthon 961 300 hektárt foglalhat el, amelynek 79 százalékán került a földbe a vetőmag május 2-ig. Világszerte a tavalyinál némileg többet, 1125 millió tonnát takaríthatnak be kukoricából a gazdák. Az unióban 8,7 millió hektár a növény termőterülete, s 2,5 százalékkal több, 63,1 millió tonna tengeri kerülhet a magtárakba.

Segítséget jelentett, hogy az aszálykárok elkerülése érdekében a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet szerint bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből száz hektárnál kisebb területen, legfeljebb egy hónapig öntözhet.

Mezőgép-támogatás

Az Agrárminisztérium újraindítja a hatékonyságnövelés érdekében a mezőgazdasági vállalkozásoknak az új gépek és technológiai berendezések lízingtámogatási programját. A programra az idén hatszázmillió forint áll rendelkezésre. A kamattámogatás lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap, valamint ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.