Elstartolt a szuperkötvény

Már jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz, amelytől a kormány a lakosságnál lévő készpénzállomány csökkenését, valamint az államadósság devizakitettségének további mérséklődését várja.

Horváth Éva
2019. 06. 04. 7:34
null
A MÁP Plusz öt év alatt összességében 27,35 százalékos hozamot biztosít Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől jegyezhető a minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító, egyszerű konstrukciójú, könnyen elérhető és adómentes Magyar Állampapír Plusz – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály az új megtakarítási formát bemutató tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: továbbra is az a terv, hogy a lakossági megtakarításokat, befektetéseket megduplázzák a következő években.

A 75 hónapja tartó reálbér-emelkedés hatására nemcsak a fogyasztásban következett be jelentős változás, hanem a megtakarításokban is. Több ezer milliárdra rúg az a készpénzállomány, ami a lakosság kezében van, és mivel sokan keveslik a banki hozamokat, így bíznak abban, hogy a lakossági állampapírok be tudják majd csatornázni ezt az állományt.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az egyik legbiztonságosabb befektetés, emellett magas, öt év alatt összességében 27,35 százalékos hozamot biztosít, amennyiben a befektető nem adja el időközben az értékpapírt – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: a konstrukció évről évre növekvő hozamot kínál, fél év után 3,5 százalékot, egy év után négy százalék kamatot fizet, majd a kamat évente fél százalékponttal növekszik, így az ötödik év végére eléri a hat százalékot.

A MÁP Plusz öt év alatt összességében 27,35 százalékos hozamot biztosít
Fotó: Teknős Miklós

A miniszter emlékeztetett, hogy a június elsejét követően kibocsátott lakossági állampapírok, így a Magyar Állampapír Plusz után sem kell kamatadót fizetni. A MÁP Plusz emellett rugalmas is: a kamatforduló napjától számított öt munkanapon keresztül százszázalékon, azaz veszteség nélkül visszaváltható az addig elért kamatokkal együtt, de az év bármely más napján is hazavihető 99,75 százalékos árfolyamon.

Varga Mihály kitért arra is, hogy az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető. A lakossági állampapíroknak köszönhetően a múlt év végére az államadósság devizaaránya a 2010. évi 52-ről 23 százalékra csökkent, így jelentősen mérséklődött az ország külső sérülékenysége.

A MÁP Plusz elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta nagyobb kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban, és az ígéret szerint lehetőség nyílik majd online-jegyzésre is. Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar állampapírok közvetítésében 2000 fős, kiválóan képzett, a termékből külön is vizsgát tett, MNB-engedéllyel rendelkező, országos személyibankár-hálózat vesz részt.

A témához kapcsolódik, hogy a Világgazdaság tegnapi számában Domokos László sajátos, dolgozói megtakarítást ösztönző megoldásra tett javaslatot. Eszerint a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a munkaadók egy bizonyos összeget nem közvetlenül a dolgozónak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.

Ráadásul, ahogy az elnök utalt rá, nemzetközi példák is igazolják, hogyha a lakossági ügyfélnek megtakarítása keletkezik, elkezd a pénzről gondolkodni, azaz pénzügyileg máris tudatosabbá válik.

Tolonganak a papírokért

A jegyzés kezdetével megpróbáltunk mi is venni az új állampapírból, és mi tagadás, élelmességben elmaradtunk a többi megtakarítótól, Budapesten ugyanis mindenhol kiugróan sok embert láttunk az ügyfélszolgálatokon. Reprezentatívnak semmiképp nem nevezhető terepszemlénk alapján úgy tűnik, a kormány üzenete sok háztartáshoz eljutott, és sokak egyből a vonzó hozamot kínáló állampapírba tennék megtakarításaikat. A Magyar Államkincstár (MÁK) Baross utcai ügyfélszolgálatán kilátástalannak tűnő tömeg fogadott, de az Államadósság-kezelő Központ Csalogány utcai székházában is az ügyféltéren kívül kellett várni a bejutásra. Az Erzsébet téri kormányablaknál délután háromkor már nem jutottunk sorszámhoz, mivel a tájékoztatás szerint annyira sok az állampapíros ügyfél, hogy aznap már nem kerülnénk sorra. Tegnapi utolsó kísérletünk a MÁK Váci úti kirendeltsége volt. Itt sorszámot kellett kérni, mielőtt az ügyfél tényleges sorszámot kap. Mint a helyszínen megtudtuk, ez tényleg kifejezetten az új állampapírnak tudható be. Amúgy hasonlóan élénk érdeklődés egyes szériák lejáratakor tapasztalható a kincstári ügyfélirodákban. A tájékoztató képernyő szerint közel háromórás várakozási idővel kellett számolni, miközben már csak másfél óra a félfogadási idő. Ezek alapján bátran kijelenthető, hogy a forgalmazás első napján meglehetősen kelendő az új termék. (R. G.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.