Érkezik a pénz az illegális hulladék felszámolására

Összesen öt és fél milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be a gazdálkodó, egyházi és civil szervezetek, 23 pályázatot már el is bíráltak.

Magyar Nemzet
2021. 02. 07. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata. A Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra

háromszázhetven pályázat érkezett, több mint öt és fél milliárd forint támogatási igénnyel

– jelentette be Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! program első ütemében 13 milliárd forintot fordít arra, hogy erdeink, folyóink, vasúti és közúti létesítményeink tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek.

A 2020-ban indított program további feladatokat jelölt ki
Fotó: MTI

A pályázatra 2021. január 31-ig jelentkezhettek

  • gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, de kezelésükben lévő területek megtisztítására,
  • egyházi jogi személyek a kezelésükben vagy tulajdonukban lévő területek megtisztítására,
  • civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, a hulladéklerakatok felderítésére és a hulladék összegyűjtésére.
  • Emellett bármely szervezet pályázhatott magán- és köztulajdonban álló ingatlanok ingatlanvédelmi rendszerei (sorompó, kamera) kialakítására. A támogatottaknak a pályázatban előírtak szerint a megtisztított területet folyamatosan figyelni, őrizni kell, megakadályozva ezzel a további, illegális szemétlerakást.

    A pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik, 23 esetben már döntés is született, melyek a lebonyolító IFKA honlapján (https://tmop.ifka.hu) tekinthetők meg.

    A Tisztítsuk meg az országot! programban 2020–2022 között négy ütemben tisztítják meg a közforgalmú területeket. Ennek során több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel eddig a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település közreműködésével. A minisztérium a járványhelyzet miatt a program első ütemét 2021 áprilisáig meghosszabbította, így az abban részt vevő szervezeteknek addig kell a programjaikat lezárniuk.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.