Ezer kilométernyi útszakasz újul meg ebben az évben 

A leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét–Dunaföldvár-összeköttetés burkolatát korszerűsítik.

Magyar Nemzet
2021. 01. 08. 11:57
null
20200519 Berettyóújfalu M35-ös autópálya építése illusztráció Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közutak megfelelő műszaki állapota jelentős a magyar emberek, vállalkozások, így az egész gazdaság számára. Az idei tervek szerint több mint 350 projektekben összesen ezer kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tárca emlékeztetett: 2010 és 2019 között csaknem hatezer kilométernyi útszakasz karbantartása készült el, e beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. A Komplex útfelújítási programban 2016-ban 1500 kilométeren zajlottak munkálatok. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott program tavaly befejeződött. Emellett a Magyar falu program és az uniós társfinanszírozású Terület- és településfejlesztési operatív program kapcsolódó elemei a közúthálózat korszerűsítése érdekében egy idén induló programban folytatódnak.

December végén írtuk alá a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási program végrehajtásához szükséges támogatási szerződést az országos közútkezelővel. A kormány több mint 157 milliárd forintot biztosít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára közel 590 kilométernyi útszakasz rendbetételéhez 2022-ig. A minisztérium által támogatott fő- és mellékúti korszerűsítések közül a program első két évében a leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét–Dunaföldvár-összeköttetés burkolata újul meg, összesen közel 46 kilométeren, ebből már idén elkészül három csomópont körforgalommá alakítása az 52-es főúton – jelentette be Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A 2021-ben befejeződő projektek kiemeltjei a Törökszentmiklós–Mezőberény (20,2 kilométer), a Derekegyháza–Székkutas (19,7 kilométer) és a Gyöngyös–Eger (15,1 kilométer) kapcsolatok szakaszai. Újdonságként jövőre zajárnyékoló fal is épül az M0 autóút mellett Pécel térségében, amely a lakók védelme érdekében készül majd el.

Idén indul el a Magyar falu program következő része, amely közel 250 projekttel összesen több mint 550 kilométeren teszi lehetővé kistelepülési utak rendbetételét, 90 milliárd forint értékben. 2021-ben a kivitelezők közel 300 kilométeren valósíthatnak meg munkálatokat a hazai költségvetés terhére, 42 milliárd forint összértékben.

– 2021 rekordév lehet az elindított projektek számában, a felújítandó szakaszok hosszában és a beruházásokra fordított összegben is. A döntő részben hazai költségvetési támogatásoknak köszönhetően kiemelkedő esztendő elé nézünk, ami az állami kezelésű országos közúthálózaton érezhető mértékű javulást hoz majd. A tervezett beruházások megvalósításával több százezer autós közlekedhet korszerű és biztonságos utakon. A kedvező hatások azonban még szélesebb körben érvényesülnek, hiszen a felújításoknak köszönhetően felszabaduló üzemeltetési és fenntartási forrásokat más szakaszok javítási munkáiban hasznosíthatjuk – mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.