Fekete-tengeri gáz: egy-két év múlva kitermelhető

Virgil Popescu elmondta: aláírták a geológiai fúrásokhoz szükséges építkezések engedélyezését a Constanţától alig több mint tíz kilométerre lévő midiai kikötő közelében.

A security guard sits behind a security fence at a gate leading into the ExxonMobil PNG Limited operated Liquefied Natural Gas (LNG) plant at Caution Bay, located on the outskirts of Port Moresby
Az Exxon Mobil kilépése nagy érvágás lenne a projektnek Fotó: David Gray Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-két éven belül kezdődhet meg a fekete-tengeri gáz kitermelése – közölte a napokban egy bukaresti energetikai konferencián a román ügyvivő gazdasági miniszter. Virgil Popescu elmondta: aláírták a geológiai fúrásokhoz szükséges építkezések engedélyezését a Constanţától alig több mint tíz kilométerre lévő midiai kikötő közelében. Itt a Black Sea Oil and Gas Romániában bejegyzett amerikai társaság nyert el koncessziós szerződést. Ezen a területen a feltárandó gázmennyiség nem túl jelentős, nagyjából tízmilliárd köbméternyi. Az eredeti tervek szerint már az idén el kellett volna kezdeni a fekete-tengeri kitermelést.

Popescu megismételte azt, amit nemrég a Magyar Nemzet kérdésére is kihangsúlyozott: parlamenti konszenzust szeretne az úgynevezett offshore törvény módosításáról. Ez az a jogszabály, ami a leginkább zavarja a Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatából kitermelni kívánó külföldi vállalatokat, elsősorban a részben kivonulni készülő amerikai Exxont. Szakértők szerint az idei év az utolsó lehetőségnek számít a jogi környezet rendezéséhez. Radu Dudău energetikai elemző úgy vélte, a román állam 18 milliárd eurót nyerne a kitermelésen egy évtized alatt. Răzvan Nicolescu exminiszter azt mondta, az Exxon Mobil várható kilépése a projektből négy-öt elfecsérelt évet jelenthet, rá­adásul egy gyorsan és alacsony áron dolgozó vállalat elvesztéséről lenne szó. A volt tárcavezető szerint a fekete-tengeri gázt mielőbb ki kell termelni. Nemrég többek között a Romgaz román állami vállalat is jelezte: beszállna a kitermelésébe, tizenöt-húsz százalékos részesedést vásárolna az ­Exxon Mobiltól.

Az Exxon Mobil kilépése nagy érvágás lenne a projektnek
Fotó: Reuters

A hatályos offshore törvény értelmében az adózás révén a kitermelt gáz nyereségének kilencven százaléka az államé lenne. A korábbi, Viorica Dăncilă vezette kabinet kidolgozott egy törvénymódosítást, amely révén hatvan százalékra csökkenne az állam részesedése a gázkitermelési nyereségből. Ezt a tervezetet annak idején üdvözölte a projektben szintén érdekelt OMV–Petrom, de Ludovic Orban kormánya nem vállalta át a módosítási javaslatot. A most ügyvivőként működő kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy összpárti egyetértéssel változtassanak a jogszabályon.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.