György László: Eredményesen zárul a gazdaságvédelmi akcióterv

Ismét több mint 4,5 millió munkahely van, nem lettek tömeges cégcsődök, sőt, beruházások is indultak.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 08. 12:59
GYRGY Lszl
Békéscsaba, 2020. július 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelõs államtitkára az Opel, Honda, Mazda, Kia és Isuzu autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó Körös Autócentrum Kft. bértámogatási okiratának átadásán a cég békéscsabai telephelyén 2020. július 1-jén. Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az államtitkár. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért felelős államtitkára értékelte a gazdaságvédelmi akciótervet, melynek lezáráshoz érkeztünk. A gazdaság a járvány előtti három évben az utolsó harminc év legjobb állapotát mutatta, így könnyebben is vészelhette át a válságot. A kormány célja kezdettől az volt, hogy amennyi munkahelyet elvisz a járványt, annyit kell helyette teremteni, így a tömeges munkanélküliséget sikerül elkerülni. Ennek egyik eszköze a bértámogatás volt annak érdekében, hogy megmaradjanak a munkahelyek, ne pedig segélyt kelljen fizetni. Ennek során a kormány fizette a bérek egy részét a vállalkozások helyett, így nem kellett elbocsátani az alkalmazottakat. Az is cél volt, hogy a kis cégektől ne vigyék el a nagyok a magasan képzett munkavállalókat, hisz ez nehezítené a gazdaság újraindítását.

Sikerült újra meghaladni a 4,5 millió foglalkoztatottat, a munkanélküliség a legkisebbek közt van az EU-ban. Jelenleg a legerőteljesebb bértámogatás a turisztikai és vendéglátóipari szektorban van, hisz itt teljes még a lezárás, át kell vészelni ezt az időszakot.

Fontos szempont volt, hogy a vállalatok hitelhez jutása is gördülékeny legyen a járvány idején, így nemcsak, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot, de egyenesen új fejlesztésekbe is kezdhetnek, beruházásösztönzést kapnak. Mindeközben a családok és nyugdíjasok védelme is előtérbe került: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, öt százalékra csökkent az útépítésű lakások áfája. Most már jön a következő lépés: a gazdaság újraindítása, és ennek megfelelően kidolgozták a gazdaság-újraindítási akciótervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.