Ha nem azonosítjuk magunkat, nem kapjuk meg a fizetésünket

Lényegében az összes banki kapcsolattal rendelkező ügyfélnek ismételten azonosítania kell magát, amennyiben június végét követően is szeretne pénzintézeti szolgáltatásokat igénybe venni. Van olyan pénzintézet, ahol a lakossági ügyfelek már túl is vannak az egészen, míg másokat csak áprilisban értesít a szolgáltatójuk. Lehetőség van videótelefonos úton is eleget tenni az azonosítási előírásoknak a hagyományos postai út, illetve az adott fiók felkeresése mellett.

Rácz Gergő
2019. 03. 30. 10:38
null
Van, ahol személyesen, postai úton vagy e-mailben is bemutathatjuk az adatainkat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég újabb emlékeztetőt adott ki, miszerint a 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén jú­nius 26-ig azonosítaniuk kell valamennyi ügyfelüket.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak új okmánymásolatokat kell begyűjteniük ügyfeleiktől, akiknek további nyilatkozatokat is alá kell írniuk. Idő még van, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést, mivel az azonosítatlan ügyfelek a határidő lejártát követő naptól nem tudnak semmilyen banki ügyet intézni.

Van, ahol személyesen, postai úton vagy e-mailben is bemutathatjuk az adatainkat
Fotó: Bach Máté

Mint az a Magyar Nemzet banki körképéből kiderült, a kérdés lényegében az egész piacot lefedi. A CIB Bank összes számlavezetett és kapcsolt ügyfele érintett, hasonló becslést kaptunk az MKB-tól.

A Magnet Bank ügyfélköréből hozzávetőlegesen hét és fél ezer vállalkozásnak és 23 ezer magánszemélynek kell azonosítania magát. Az előírás értelmében a bankoknak részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk, és mivel szinte a teljes ügyfélkör érintett, mindez jelentős kihívást is jelent a pénzintézeteknek.

A Budapest Bank tájékoztatása szerint viszont a lakossági ügyfe­leit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott azonosítási folyamat során rögzítették.

A CIB Bank tavaly óta folyamatosan tájékoztat az átvilágítási kötelezettségről. A kampányban valamennyi érintett ügyfelüket informálták, ám a még nem azonosított szereplők miatt folytatják a tájékoztatást, egészen a június 26-i határidőig.

A Sberbank a változó feltételekről részletes ismertetőt küldve már értesítette a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény rendelkezéseiről azon ügyfeleit, akikkel 2017. június 26-a előtt lépett üzleti kapcsolatba. Eközben a piac vezető pozícióiban lévő bankok, mint az OTP vagy az Erste, még csak áprilisban kezdik el az értesítést.

Az azonosításhoz szükséges teendőket a megkérdezett pénzintézetek feltüntetik a honalapjukon, emellett – az egyes bankok gyakorlatától függően – a tudnivalókat megjelenítik a számlakivonatokon, a netbank oldalain vagy sms-ben írnak az ügyfeleknek.

Az MNB döntése értelmében lehetőség van videótelefonos úton is eleget tenni az azonosítási előírásoknak a hagyományos postai út, illetve a fióklátogatás mellett. Ez könnyítés is a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt, lévén a digitális ügyintézés a megfelelő hátterű szolgáltatónak egyszerűbb, és már sokaknak is ez a bevált gyakorlata.

A választott tájékoztatási mód tekintetében a pénzintézetek között nagy a szórás. A Magnetnél lehetőség van videótelefonon elvégezni a feladatot, míg a CIB-nél bizonyos korlátozásokkal lehetőséget biztosítanak ügyfeleiknek, hogy e-mailben küldjék be a szükséges okmányokat.

Az Erste az elektronikus értesítésre fókuszál a tájékoztatási kampányban, és csak azokat az ügyfeleket keresik meg postai levél formájában, akiket az előző csatornákon nem sikerült elérni.

Általánosságban azonban a hagyományos módszerek tűnnek a legbiztosabbnak, az OTP, a Sberbank, az MKB postai úton is fogadja a szükséges dokumentumokat, az Unicredit viszont az azonosításhoz kifejezetten bankfiókjaiba kéri ügyfeleit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.