Szerdán tárgyal a kormány az általános boltzárról + videó

A miniszterelnök a gazdasági kamarával tárgyalt, több javaslatot támogat a kormány.

Magyar Nemzet
2021. 03. 23. 12:16
null
Felívelő pálya: a forgalom szépen alakul, és a cégek is jól érzik magukat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg minden 65 év feletti oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újranyitást nem kezdhetjük meg – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltett videóban. A miniszterelnök a gazdasági kamarával egyeztetett. A kormány elfogadta a kamara több javaslatát, amelyek észszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg. A szervezet kérte, hogy a boltok esetében általános zárás helyett a négyzetméter-alapú korlátozásra térjen át a kormány, és külön szabályozást is javasoltak a plázákra. Orbán Viktor hozzátette: ezekről holnap tárgyal a kormány.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a minap közölte, hogy mind a tavaszi időszakban, mind a második, illetve a jelenlegi harmadik hullámban nagy figyelmet fordít a koronavírus okozta gazdasági nehézségek azonosítására, a vállalkozói észrevételek és javaslatok összegyűjtésére. „A beazonosított területeket és lehetséges intézkedéseket folyamatosan megosztottuk a szabályozásokért felelősökkel” – írta a szervezet.

Az MKIK jelezte: a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek és a kkv-k szempontjából versenytorzítóak. Emiatt azt javasolja a kamara, hogy amennyiben a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt és ne induljon el egy tömeges csődhullám.

Megfontolandónak tartja a kamara azt is, hogy amennyiben további járványügyi intézkedések szükségesek,

akkor a tevékenység szerinti boltzár helyett az üzlethelyiségbe belépők létszámának korlátozása és az egységnyi üzlethelyiség területen tartózkodó személyek számának meghatározása legyen irányadó.

– Ezen javaslatunkat a kereskedelmi érdekképviseletek is támogatják, mivel egy ilyen típusú korlátozás a vállalkozások által sokkal jobban kezelhető és a hatóságok is könnyebben tudják ellenőrizni – olvasható az MKIK közleményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.