Hozza a pénzt az államnak

Megközelítőleg ezermilliárd forinttal több adó folyt be az államkasszába az idei első hét hónapban, mint 2018 azonos időszakában. A növekedés hatalmas, ám lényeges, hogy a többlet nem az adók emeléséből, hanem a gazdasági növekedésből és a feketézés letöréséből származik.

Jakubász Tamás
2019. 09. 02. 9:27
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valósággal ömlenek az adóforintok a közkasszába. A legfrissebb adatok alapján január eleje és július vége között majdnem 7900 milliárd forint futott be az államkincstárba a hat legnagyobb adóból, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint az áfából és a személyi jövedelemadóból. Az összeg hatalmas, jelentősége mégis igazán akkor mutatható ki, ha összevetjük az idei időszakos adatot a tavalyival. Ebből pedig az derül ki, hogy 2019 első hét hónapjában pontosan 936 milliárd forinttal folyt be több adó, mint 2018 azonos időszakában. Áfából például 411 mil­liárddal regisztráltak nagyobb bevételt, a társadalombiztosítást megillető összegeknél pedig 311 milliárdos növekményt jegyeztek fel.

A legfontosabb kérdés az, mi húzódik meg az emelkedés hátterében. A kormány az elmúlt években több adócsökkentő programot is meghirdetett, mérséklő lépésre az utóbbi időben is volt példa, vagyis az adóbevételek nem azért emelkednek, mert magasabbak a kulcsok. A számok látványos megugrása inkább – egyrészt – a gazdasági fejlődésre vezethető vissza. Egyre több embernek van munkája, az érintettek a folyamatos fizetésemeléseknek köszönhetően egyre többet keresnek, emiatt pedig a lakosság többet költhet a boltokban és a szolgáltatóknál. A folyamat minden nagyobb adónem bevételeit feljebb löki.

A forgalmi adónál jelentkező 411 milliárdos pluszról érdemes külön is szót ejteni. Az elmúlt években az adóhivatal több elektronikus ellenőrzési szisztémát is rendszerbe állított – az on­line pénztárgépek mellett évek óta működik a közúti áruszállítás felügyeletére szolgáló ekáer és tavaly óta az online számlázás is. E rendszerek csökkentették a feketegazdaság mértékét, s így számottevő összegekkel emelték az állam bevételeit. Az online pénztárgépekről a múlt hét végén nyilatkozott a távirati irodának az adóügyi államtitkár. Izer Norbert felidézte: az új típusú kasszák 2014. szeptemberi beüzemelése a feketegazdaság elleni küzdelem első komoly lépése volt. Hozzátette: a jelenleg 213 ezer pénztárgépből álló rendszer iránt nem véletlen a folyamatos nemzetközi érdeklődés, hiszen az innovatív gazdaságfehérítő intézkedések három év alatt több mint 530 milliárd forint bevételt hoztak az államkasszának. Az adóhivatalhoz naponta átlagosan tízmillió nyugta adatai futnak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.