Idén is a Szép-kártyát választják a legtöbben

Sokak kártyáján jelentős fel nem használt összegek gyűltek össze – akad, aki ezt már nem kívánja tovább halmozni.

Thurzó
2021. 01. 18. 16:59
Továbbra is keresett a rekreációs célokat szolgáló Szép-kártya
Továbbra is keresett a rekreációs célokat szolgáló Szép-kártya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a hetekben nyilatkoztatják a munkavállalókat az éves kafetériakeretük felhasználásáról. A béren kívüli juttatást az előzetes felmérések szerint ezúttal is a legtöbben a kedvezményes adózású Szép-kártyán igénylik, amelyen továbbra is 450 ezer forint helyett 800 ezer forint használható fel rekreációs célokra.

Elmaradtak a belföldi szállodai pihenések az év végén, a számlákon gyűlik a kafetéria Fotó: MTI/Varga György

Ráadásul a 15 százalékos szja-t igen, viszont a szintén 15 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) júliusig még nem kell megfizetni, amelynek hosszabb távon csökkentett mértéke miatt is összességében magasabbak lesznek az idei kifizetések tavalyhoz képest – mutatott rá a BDO Magyarország elemzése.

Az emberek várják, mikor tér vissza a nyugodt, korlátozások nélküli nyaralás ideje Fotó: Bach Máté

Megjegyezték, hogy a keresletet az foghatja vissza, hogy a járvány miatti lezárások következtében sokak kártyáján jelentős fel nem használt összegek gyűltek össze, és akad, aki ezt a „megtakarítást” már nem kívánja tovább halmozni. A tanácsadó cég szerint 2021-ben visszaerősítheti pozícióit a készpénzes juttatás, mivel – főként az alacsonyabb keresetűek – idén inkább a hétköznapi kiadásokat támogató, szabadon elkölthető elemeket választhatják.

Másodszor bizonyul jó válságkezelő eszköznek a belföldi turizmusban a pihenőkártya Fotó: MTI

A Mazars tegnap arra figyelmeztetett: január 1-jével további 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást kell fizetni a kafetéria után, bár erre több jogértelmezés létezik. A könyvvizsgáló cég szerint a felfüggesztett szochofizetés alapján könnyen lehet arra a következtetésre jutni, hogy az év első felében a szakképzési hozzájárulást sem kell teljesíteni, de az a biztonságos, ha az adóhivatali állásfoglalásig a munkáltatók megfizetik a járulékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.