Jobb kenyeret eszünk, mint harminc évvel ezelőtt

A döntéshozók és a fogyasztók is egyre inkább elismerik a hazai pékek munkáját, a szakmai szereplők pedig folyamatos termékfejlesztéssel igyekeznek kiszolgálni a folyamatosan formálódó vásárlói igényeket – hangzott el a Magyar Pékszövetség jubileumi rendezvényén, ahol a szervezet által kilencedik alkalommal meghirdetett kenyérverseny nyertes termékeit is bemutatták.

2020. 08. 19. 16:34
null
Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Poraiból élesztették újjá a szakmát az elmúlt harminc évben a hazai pékek – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter a Magyar Pékszövetség fennállásának 30. évfordulójára rendezett budapesti ünnepségen. A tárcavezető jelezte, hogy a sütőipar szereplői a rendszerváltás óta fejlett technológiát vezettek be, bővítették a termékkínálatot és az egészséges termékek irányába terelték a fogyasztói szokásokat.

Az elmúlt 30 évben teljes átalakuláson ment keresztül a sütőipar. A kilencvenes évek kínálata és a boltok polcain jelenleg található áruk minősége közt hatalmas a különbség, ami a pékek megfeszített munkájának köszönhető

– húzta alá a miniszter. Elmondta azt is: a gabonatermésnek köszönhetően az idén is biztosított az ország kenyere.

Poraiból élesztették újjá a szakmát a pékek – hangoztatta Nagy István
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A gazdálkodók hektáronként 5,28 tonna őszi búzát takarítottak be a nyár folyamán, a magtárakba került mennyiségből pedig a belső fogyasztás mellett mintegy kétmillió tonna exportpiacokra is jut majd.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a távirati iroda tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy

az elmúlt években nagyot nőtt a szakma presztízse, a pékek munkáját a döntéshozók mellett egyre inkább a fogyasztók is elismerik.

A szövetség az idén kilencedik alkalommal hirdetett kenyérversenyt, melynek díjait szintén a szerdai ünnepségen adták át. A szakember szerint a megméretés tapasztalatai is azt mutatják, hogy az innováció és a hagyomány kéz a kézben jár a sütőiparban. – A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még egy világjárvány sem akadályozta meg őket abban, hogy kiemelt helyen kezeljék a termékfejlesztést, a minőséget. Ez tette lehetővé, hogy ebben a helyzetben is tudtak nevezni, és minőségi kenyereket tettek az asztalra – olvasható a szövetség honlapjára felkerült értékelésben.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az idén a rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett. A megméretés célja az, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon a választék. Kettő, a Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér kategóriában lehetett versenyezni. Az utóbbi kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek a pékek.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Septe József kiemelte: a kétfordulós verseny döntőjében tizenöt kenyeret bírált el a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi, nyolcat az innovatív kategóriában. A Szent István-napi kategóriában a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúság házi kenyere vitte el a fődíjat, az innovatív kenyerek között pedig a solymári Hel Pékség Kft. rozmaringos burgonyás cipója szerezte meg az elismerést. A nyertesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami a Szent István-napi kenyér esetében ötszázezer forintot, az Innovatív kenyér esetében háromszázezer forintot jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.