Két hét múlva jön a 13. havi nyugdíj

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, külön juttatásként nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg havi járandóságának egynegyedét – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András közölte azt is: a kormány szerint az idei év már gazdasági növekedést hozhat, így – ha az adatok lehetővé teszik – szóba jöhet az év végén a nyugdíjprémium, amire a kabinet félre is tett 53,4 mil­liárd forintot. Az államtitkár hozzátette: az idősek bőven kiveszik a részüket a gazdasági kilábalásból, tavaly év végén pél­dául 140 ezer idős dolgozott, s jutott keresethez járulékmentesen.

Jakubász Tamás
2021. 01. 27. 7:00
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdi az államkincstár a 13. havi nyugdíjak idei összegének kifizetését.

– A banki átutalások február 12-én történnek meg, a postai kézbesítés ezután következik, vagyis nagyjából két hét múlva a címzettek kézhez vehetik az őket megillető summát – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár a részletekről szólva közölte: a 13. havi nyugdíjat négy lépésben állítja vissza a kormány, teljes havi összeggel 2024-ben számolhatnak az érintettek. – Most negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, az egyheti összeg az átlagnyugdíjnál 37 650 forintot jelent

– mondta, majd az állam szempontjából is ismertette a számokat. Eszerint a negyedhavi összeg kifizetése 77-78 milliárd forintos tétel. Ennyi pénzt kap a nagyjából 2,1 millió nyugdíjas feb­ruár közepén. Rajtuk kívül további négyszázezer nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy is kézhez kapja a 13. havi ellátását, részükre további több mint tízmilliárd forintot juttat el a kincstár.

Hozzáfűzte mindehhez: ha az idei folyamatok a kormány tervei szerint alakulnak, akkor újra erőteljesen növekedhet a magyar gazdaság, ez pedig kézzelfogható előnyt hozhat az időseknek is. – Ha a GDP 3,5 százaléknál nagyobb arányban emelkedik, akkor a kormány novemberben prémiumot fizethet a nyugdíjasoknak. Erre tavaly nem kerülhetett sor, idén viszont minden ok megvan a bizakodásra – vélekedett az államtitkár, majd hozzátette: a kormány 53,4 milliárd forintot már félretett az év végi nyugdíjprémiumra.

Tállai András

– Teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdasági kilábalás csak akkor lehet eredményes, ha a társadalom minden nagyobb csoportja kellő segítséget kap az államtól. A családok az otthonteremtési programmal találhatják meg számításukat, a vállalkozásokat adóelengedés, bérkompenzáció és több más könnyítés, támogatás segíti, a fiataloknak pedig a 25 évnél fiatalabbak személyijövedelemadó-mentessége jelenthet sokat a következő évtől.

A sorból nem maradhatnak ki a nyugdíjasok sem

– jelezte a miniszterhelyettes. Úgy fogalmazott: a kilábalásból – az adatok szerint – a nyugdíjasok is bőven kiveszik majd a részüket. – Jelenleg a novemberi munkaerőpiaci adatok állnak a rendelkezésünkre. Ezek szerint a múlt év végén több mint 140 ezer nyugdíjas dolgozott – közölte Tállai András. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az érték számottevő emelkedést mutat, két évvel korábban ugyanis százezer körül mozgott a dolgozó nyugdíjasok száma. Úgy vélte: a növekedésben érdemi szerepet játszhatott, hogy a törvényhozás két lépcsőben eltörölte minden dolgozó nyugdíjas járulékfizetési kötelezettségét. Az érintettektől tavaly év közepe óta csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le.

A miniszterhelyettest a nyugdíjasokat érintő kormányzati intézkedések ellenzéki kritikáiról is kérdeztük.

– Éppen Gyurcsányék törölték el annak idején a 13. havi nyugdíjat, ők alakították át a nyugdíjszámítás módját, és minden nyugdíjasra ingatlanadót vetettek volna ki. A 2021-től visszaépítendő 13. havi nyugdíj, illetve ellátás 150 ezerrel több főt érint, mint amikor 2009-ben a szocialista kormányzás a juttatást megszüntette. Karácsony Gergely szavára pedig csak azoknak a fővárosi nyugdíjasoknak érdemes ad­niuk, akik megkapták a 2019-es választási kampányban megígért húszezer forintos fűtési hozzájárulást

– fogalmazott Tállai András, majd hozzátette: a baloldaltól eddig megszorítást és leginkább csak hazug ígérgetést kaptak a nyugdíjasok, és tőlük később sem számíthatnak jobbra.

13. havi nyugdíj

A 13. havi nyugdíjat a 2008–2009-es krízis idején – sok más szociális jellegű megszorító intézkedéssel együtt – válságkezelő lépésként törölte el az akkori balliberális kormány. A juttatás négylépcsős visszaállításáról tavaly határozott a törvényhozás. A döntés szerint idén fizet újra először az állam 13. havi nyugdíjat, ennek összege a havi időskori ellátás egynegyedének megfelelő összeg. A summa ezután ütemesen, arányosan emelkedik, így 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak extra juttatásként, a 2023-as kifizetés pedig háromnegyed havi ellátásnak felel meg. A folyamat 2024-ben ér a végére, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz. A 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben a nyugdíj teljes havi összegében számolhatnak az idősek. Az extra juttatás február elején, az aktuális nyugdíjkifizetéssel egy időben érkezik meg. Jelenleg a havi nyugdíjak együttes összege meghaladja a 310 milliárd forintot. A 13. havi nyugdíj így idén több mint nyolcvanmilliárdos tételt jelent, ami 2024-re közel négyszázmilliárdossá hízik.

Nyugdíjasok járulékmentessége

Két lépcsőben tette járulékmentessé a törvényhozás a nyugdíjasok keresőtevékenységből származó jövedelemét. 2019 januárjában a munkaviszonyban dolgozó idősek jövedelme vált járulékmentessé, majd a kedvezményt 2020 közepén kiterjesztették foglalkoztatási formától függetlenül minden kereső tevékenységet folytató idősre. Az érintetteknek az intézkedéssel megszűnt az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségük, s csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) jön már szóba náluk. A változtatás 14 százalékos megtakarítást jelent: amennyiben valaki például nyugdíjasként havi bruttó százezer forintos munkabért vagy megbízási díjat kap, akkor korábban 71 ezer forint maradt nála, miután levonták keresményéből a járulékokat és a jövedelemadót. Tavaly óta, bármilyen jogviszonyról is legyen szó, csupán az szja fizetendő, vagyis az érintett 85 ezer forint nettó jövedelemmel számolhat. A változtatástól a dolgozó nyugdíjasok jobb anyagi megbecsülését és újabb munkaerőpiaci fellendülést remélt a kormány.

Nyugdíjprémium

A nyugdíjprémium intézményét – a 13. havi nyugdíj eltörlését némiképp kompenzálva – 2009-ben iktatta törvénybe az akkori balliberális többség, azonban a juttatás első kifizetésére már csak a kormányváltás után nyílt lehetőség. Ha a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás helyzete is rendben van, akkor a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium illeti meg. Ilyen prémiumot az állam először 2017 végén juttatott a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, de megtette ezt 2018-ban és 2019-ben is. Az első évben 27,7 milliárdot fordított erre a célra az állam, a másodikban 41,2 milliárdot, a harmadikban pedig 52,3 milliárdot. Három év nyugdíjprémiuma összesen tehát több mint százhúszmilliárdos kiadást jelentett a közkasszának, s ugyanekkora összeget a jogosultaknak. Tavaly a koronavírus-járvány miatt zsugorodott a magyar gazdaság, ez elvitte a nyugdíjprémiumot is. Idén ellenben robusztus növekedéssel számol a kormány, s az idősek prémiumára félre is tett 53,4 milliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.