Kis sárga könyv igazolhatja az oltásokat

Sokan várják már, hogy útra kelhessenek a hosszú bezártság után: a turisták többségét a koronavírus-oltás igazolása érdekli.

Magyar Nemzet
2021. 01. 02. 10:23
null
Budapest, 2020. december 27. A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészség és az utazás ára kapcsán is a legfontosabb a fogyasztók biztonsága és megfelelő tájékoztatása – szögezi le a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Felidézik, hogy az egészség védelme a fogyasztóvédelmi hatóságok bármilyen vizsgálata során is elsődleges szempont, vagyis a legnagyobb körültekintéssel azt vizsgálják, egy-egy adott termék nem veszélyes-e a vásárlóra.

Turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020 júliusában. Később jött a második adag a feketelevesből Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Ezt szolgáltatásoknál is lehet ellenőrizni, például az utazások esetén. A fogyasztóvédők felhívják a figyelmet:

az utast is nagy felelősség terheli, például mindig ügyelnie kell rá, hogy baleset- és betegségbiztosítást kössön.

Azt viszont a fogyasztó dönti el, hogy köt-e szerződést, vagy viseli-e az annak hiá­nyából eredő következményeket, ha megbetegszik külföldön.

Mint ahogy

az is az ügyfél döntése – amíg egy adott ország nem írja elő a beutazáskor az oltási igazolás bemutatását –, hogy önként beoltatja-e magát.

 

Mindenki maga dönti el, él-e a védettséget kínáló vakcinázás lehetőségével Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Jelenleg nincs ilyenről tudomásunk, de

készüljenek fel a magyarok, hogy bármikor előírhatják az egyes államok az oltási igazolást

– figyelmeztetnek a szakértők, hozzátéve, hogy már a járvány kitörése előtt is számos országba csak úgy lehetett érkezni, hogy a turista beoltatta magát bizonyos betegségek ellen.

Ezt egy sárga kis füzetbe bejegyzett igazolás bizonyítja. Várhatóan a mostani pandémiában sem lesz másként

– jegyzik meg.

A turizmus az egyik leginkább érintett szektor, ahol az utazási irodák is megszenvedték a válságot Fotó: Bach Máté

Arról is beszámolnak: a FEOSZ és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége régóta szorgalmazta, hogy minden egyes utazás áránál az út teljes díja legyen feltüntetve, azaz, hogy a fogyasztónak ne kelljen plusz­összegekkel számolnia.

Egy új jogszabály már kimondja, hogy

az utazási csomag teljes díjának minden költséget tartalmaznia kell, s ezt az utazásszervező, vagy az utazásközvetítő valamennyi reklámjában fel kel tüntetni

– emelte ki a szervezet a fogyasztókat védő újdonságot.

Biztos pont

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa megvizsgálta a Budapest Airport járványügyi intézkedéseit, és hivatalosan is akkreditálttá nyilvánította a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a tanács által alapított, a légi közlekedés újraindítását célzó programban – közölte a reptéri üzemeltető. Az elismerés azt is jelenti, hogy a nemzetközi irányelveknek megfelelően folyamatosan biztosítják a repülőtéren tartózkodók egészségének védelmét, hogy mielőbb helyreállhasson a légi közlekedés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.