Külföldi befektetőket vonz a román mezőgazdaság

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel félmilliárd eurót fektettek be külföldiek tavaly a romániai mezőgazdaságba, ami új csúcsot jelent, egyben látványos növekedést 2017-hez képest. Az összeg felét az amerikai Bunge hozta az étolajiparba (Floriol és Unisol márkák), harmadát pedig francia tejipari cégek szerepvállalásai eredményezték. Az Economica.net román gazdasági hírportál beszámolója szerint a franciaországi Lactalis vállalat vált a legnagyobb romániai tejtermék-termelővé, felvásárolva többek között a székelyföldi, kovásznai Covalactot is. Jelentős tőkét hozott még a mezőgazdasági ágazatba az American Tobacco és a görög Olympus is. Az olasz Generali biztosító bánáti takarmány- és hústermelő farmokba fektetett pénzt.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint véget ért az extenzív gabonatermelés és a rideg állattartás, valamint a telekspekuláció által jellemzett román mezőgazdasági korszak. A mostani befektetők magasabb minőséget termelnek, hosszú távon terveznek, nagy térségekben gondolkodnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek az elemző, hozzátéve: Romániában átalakulóban van a mezőgazdaság, s fontos lenne, hogy ebben a hullámban is jelen legyenek magyar cégek. Szerinte a magyar–román határhoz közel lévő vállalkozások partnereket kereshetnek Magyarországon.

Az eddigi legnagyobb, magyar tőkével megvalósuló romániai agrárberuházás a Marosvásárhely közvetlen közelében fekvő Kerelőszentpálon jelenleg épülő üzem. Az UBM-csoport, az East-csoport és az Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania egy tizenötmillió euró összértékű beruházás eredményeképpen Románia legnagyobb független takarmánykeverő üzemét hozza létre. A kerelőszentpáli üzem megvalósításához a magyar állam nyújtott tízéves lejáratú, kedvezményes hitelt az Eximbankon keresztül, mely a befektetés hetven százalékát teszi ki. A beruházást indokolja, hogy az állattenyésztés fejlődik az erdélyi régióban, így a takarmányok iránti kereslet is növekszik. Ehhez képest a hatékony termelőkapacitásokban hiány van, amit a piac importtal egészít ki.

A szomszédos ország uniós piacvezető napraforgó-termesztésben Fotó: Reuters

A román mezőgazdaság több szempontból is sikeres időszakát éli. Tavaly több mint harmincmillió tonna gabona termett Romániában, kukorica- és napraforgótermésben az első helyen áll az ország az Európai Unióban. A kukoricatermés tizenkilencmillió tonnát tett ki. A legnagyobb kukoricatermő körzetek az ország délkeleti részén (Braila és Dolj megyében), illetve Dél-Erdélyben találhatók. Az Agrinform portál beszámolója szerint a gabonatermés adatai arra utalnak, hogy Románia – kihasználva kedvező természeti adottságait – egyre inkább az európai élvonalba tör, és tengeri kikötőjére támaszkodva megnehezítheti a magyar gabonaexport lehetőségeit.

A szőlőtermelés is jelentősen nőtt Romániában, tavaly több mint ötmillió hektoliter bort állítottak elő az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.