Még az időjárás is a dohányosok ellen dolgozik

A koronavírus-járvány, ha közvetett módon is, de összességében pozitív hatással volt az ágazatra.

2020. 06. 03. 8:33
null
Burley típusú palántákat szednek fel Pócspetriben. Ez a fajta megszenvedheti a szezont Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időjárás eddig nem fogadta kegyeibe a dohányültetvények tulajdonosait: tavasszal a szárazság alaposan feladta a leckét a gazdálkodóknak, aki csak tehette, a palánták kiültetése előtt öntözte a területét. Az aszály mellett a fagyok sem kímélték a növényeket. Míg a márciusi fagyok ellen a fóliasátrakban eredményesen tudtak védekezni a gazdálkodók, a május 13-án érkezett lehűlés már védtelenül érte a növényeket. Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a hazai dohányültetvények több mint kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, a megye területének pedig mintegy háromnegyed részében voltak olyan fagyok, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékben károsították a kiültetett palántákat.

A kifagyott területeken a növények pótlását elvégezték a gazdák, ugyanakkor erre a célra azokat a palántákat használták fel, amelyeket a leszerződött területen felül szerettek volna kiültetni. Terméskiesésre így nem számítanak, de vélhetően a tervezettnél nagyobb mennyiséget sem tudnak majd betakarítani, ezért a felvásárlóknál elérhető prémiumról is le kell mondaniuk. Bényei Illés szerint ugyanakkor a termés mennyiségét június második fele még nagyban befolyásolhatja: ha meleg lesz és elég csapadék hullik, akkor pozitív irányba mozdulhatnak el a kilátások.

A szakembertől megtudtuk: a koronavírus-járvány, ha közvetett módon is, de összességében pozitív hatással volt az ágazatra. A külföldről hazatérő vendégmunkások ugyanis enyhíthetik azt a súlyos munkaerőhiányt, amellyel a dohánytermelőknek az elmúlt években szembe kellett nézniük.

Burley típusú palántákat szednek fel Pócspetriben. Ez a fajta megszenvedheti a szezont
Fotó: MTI/Balázs Attila

– Bár a dohányültetvényeken végzett munka jóval keményebb fizikai megterhelést jelent, mint amit a nyugati országokban az idénymunkásoktól elvárnak, az érte kapott fizetség felveszi a versenyt a külföldön megkeresett összeggel. Ezért jó eséllyel bízunk abban, hogy a hazatért honfitársaink egy része úgy dönt, itthon építi tovább az egzisztenciáját – fogalmazott a szervezet elnöke.

Bényei Illés megjegyezte: a dohánytermesztés az egyetlen olyan mezőgazdasági ágazat ma Magyarországon, ahol a felvásárlók három évre előre leszerződnek a gazdálkodókkal, a megállapodásban foglaltakat pedig mindkét fél maradéktalanul betartja. Így a termesztés biztos megélhetési forrást jelent. A beültetett terület az idén ennek ellenére egy kissé csökkent: tavaly még meghaladta a 3100 hektárt az ültetvények nagysága, az idén már 3000 hektár alatt maradt a terület. A visszaesés a Virginia és a Burley típusú dohányt is érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.