Meghosszabbítják a banki azonosítás határidejét

Augusztus végére tenné át a legújabb törvényjavaslat a pénzmosás elleni törvény értelmében kötelező azonosítás határidejét a pénzpiacon.

Rácz Gergő
2019. 06. 21. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus végére tenné át a legújabb törvényjavaslat a pénzmosás elleni törvény értelmében kötelező azonosítás határidejét a pénzpiacon. Az Országgyűlésnek ma délután benyújtott, Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett javaslat szerint nem június 26., hanem augusztus 31-e lenne a határidő, ameddig a 2017 előtt nyitott banki és biztosítói számlák tulajdonosainak adatait, nyilatkozatit begyűjtheti a szolgáltató.

A módosítás indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az eredeti határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le, így a határidő lejártával ezeket a számlákat zárolni kellene.

– A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek – áll a pénzügyminiszter indoklásában.

Úgy tudjuk, a kormányzat a bejelentés előtt is többször jelzett a bankszövetségnek, hogy nem kellően alapos az ügyfelek tájékoztatása, a következetlenségekről és a zavarokról a Magyar Nemzet is többször beszámolt.

Ennek megfelelően a ma beadott javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet. Ennek értelmében a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az adategyeztetés még nem történt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.