Mérföldkő a mezőhegyesi öntözésfejlesztés a hazai agráriumban

Lázár János kormánybiztos versenyképességi kérdésnek nevezte az öntözési kapacitás emelését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 07. 11:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti öntözési mintaprogram indul a mezőhegyesi ménesbirtok használatában lévő 5500 hektáros területen, a kormány nyolc és fél milliárd forinttal támogatja a 2022-re megvalósuló beruházást – tájékoztatta Lázár János a távirati irodát. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos kifejtette, az öntözési kapacitás emelése, korszerűbbé és hatékonyabbá tétele versenyképességi kérdés, amelyben ma a magyar agrárium le van maradva az európai uniós átlaghoz viszonyítva. A politikus jelezte, jelenleg Magyarországon 87 500 hektáron – a szántóterületek alig két százalékán – folyik öntözéses gazdálkodás, az uniós átlag ennek legalább háromszorosa.

A nemzeti öntözésfejlesztési mintaprogram célja, hogy a magyar mezőgazdaságban környezetkímélő, a vízzel takarékosan bánó, mégis hatékony technológiát mutasson be, amelyet nagy területen alkalmazva garantálható a termelés biztonsága, és emelhető annak mennyisége. Lázár János hangsúlyozta, az ország legnagyobb öntözésfejlesztési programja nemcsak a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, de a teljes hazai agrárium fejlesztésében is mérföldkőnek számít. A kormány idén és jövőre három-hárommilliárd, 2022-ben pedig két és fél milliárd forintot biztosít a program megvalósítására tőkeemelés formájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.