Mintegy 155 ezer munkahelyet védenek meg a támogatások

Az országban 904 vállalat vette igénybe a kormány versenyképesség-növelő támogatását – közölte Szijjártó Péter.

Forrás: MTI2020. 09. 30. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban 904 vállalat vette igénybe a kormány versenyképesség-növelő támogatását, amivel 30 iparágban 425 milliárd forint értékű beruházás valósul meg ezekben a hónapokban, és 155 ezer munkahelyet védenek meg – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben, amikor támogatási szerződést adott át a helyi MST-Engineering Kft.-nek.

Szijjártó Péter hozzátette: a kormány azokkal a vállalkozásokkal kötött szövetséget, amelyek vállalják, hogy fejlesztenek és megtartják a munkaerőt.

Erőfeszítéseik eredményeként augusztus végére a munkában lévők száma már meghaladta a 4,5 milliót, ami 54 ezerrel több foglalkoztatottat jelent a júliusi létszámnál – mutatott rá a politikus.

Szijjártó Péter jelezte, a gépipari berendezéseket tervező, gyártó és forgalmazó debreceni MST-Engineering Kft., amely termékeinek 99 százalékát exportálja, 565 millió forintos beruházáshoz 282 millió forint támogatást kapott, amivel 80 munkahelyet tud megtartani.

A külgazdasági miniszter azt mondta, a magyar gazdaság meghatározó ágazata a gépipar, amely több mint 380 ezer embert foglalkoztat, az exporthányada pedig meghaladja a 90 százalékot.

Szijjártó Péter kitért a hajdú-bihari beruházásokra is. Azt mondta: a megyére mindig számíthat az ország, 35 helyi vállalkozás kötelezte el magát beruházások mellett. A 16,5 milliárd forint összértékű fejlesztéseket a kormány 8,2 milliárd forinttal támogatja, és ezzel 4100 munkahelyet tudnak megvédeni – sorolta.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint sok olyan exportáló cég kellene, mint az MST-Engineering Kft., amely exporttevékenységével és technológiai fejlesztésekkel segíti a magyar gazdaságot.

Bocskai István, a cég értékesítési vezetője, miután átvette Szijjártó Pétertől a támogatási szerződést elmondta: cégük magyar tulajdonban van, a 99 százalékban exportból származó árbevételük az elmúlt öt évben évente 17 százalékkal növekedett, és meghaladja az egymilliárd forintot. A mostani beruházással csökkenteni kívánják a beszállítási költségeket és rövidebb szállítási határidőket tudnak majd vállalni. A növekedés nem áll meg: új gyártócsarnokot és irodaépületet építenek az új debreceni déli ipari övezetben – jelezte Bocskai István.

Az országban eddig 904 vállalat vette igénybe a kormány versenyképesség-növelő támogatását – közölte Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.