Munkára ösztönöz az új ingyenhitel

A legkisebb cégek egy része máról holnapra él, a tíz évre szóló hitel viszont hozzájárul a hosszú távra szóló tervezéshez. Annak a cégvezetőnek, aki felveszi a kölcsönt, át kell gondolnia, hogy milyen elképzelések mentén kíván tevékenykedni a következő tíz esztendőben – mondta lapunknak Perlusz ­László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

2021. 02. 08. 5:55
null
A körbe a vendéglátás és a turizmus is beletartozik Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsön nagyon kedvező lehetőséget biztosít a legkisebb vállalkozásoknak, ezzel is segítve a gazdaság újraindulását – mondta a Magyar Nemzetnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Perlusz László jelezte: a VOSZ üdvözli a bejelentést, amely illik a kormány gazdaságpolitikai irányvonalába.

– Segély helyett munkára ösztönöznek a kabinet intézkedései. Ez a lakosságnál adókedvezmények formájában jelenik meg, míg a cégeknél hitellel lehet az előrelépést támogatni – magyarázta.

A főtitkár szerint ezt a mostani kölcsönt akár ingyenhitelnek vagy ajándék hitelnek is lehetne nevezni, hiszen nincsenek kamatköltségei. – Ezzel együtt – folytatta – több előnye is ígérkezik ennek a megoldásnak.

A legkisebb cégek egy része máról holnapra él, a tíz évre szóló hitel viszont hozzájárul a hosszú távra szóló tervezéshez. Tehát azon túl, hogy segíti az újraindulást, segíti a működés megalapozott tervezését is. Annak a cégvezetőnek, aki felveszi a kölcsönt, át kell gondolnia, hogy milyen elképzelések mentén kíván tevékenykedni a következő tíz esztendőben – tette hozzá Perlusz László. Ha talpra áll egy vállalkozás a válság után, és beindul az üzlet, akkor szerinte könnyen ki tudja majd termelni a felvett összeget.

A körbe a vendéglátás és a turizmus is beletartozik
Fotó: Bach Máté

A főtitkár megjegyezte: érdemes lenne garanciavállalással a cégek mögé állni. A százmilliárdos keretet jelentősnek nevezte, ami 10-15 ezer vállalkozás támogatását jelentheti. Szerinte a járvány miatt bajba jutott cégeken kívül esetleg azokat is lehetne segíteni, amelyek kutatás-fejlesztés vagy éppen a zöldgazdaság területén kívánnak előrelépni. – Rajtuk kívül ott is kedvező lehet ez a hitel, ahol már nem tudják igénybe venni az általános bértámogatást – mondta Perlusz László.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 aktuális csatornán tegnap óriási segítségnek nevezte a gyorskölcsönt. Szerinte a jogosultak körét valamilyen automatizmussal határozzák meg, feltehetően a tevékenységi kódok alapján.

Mindenképpen ebbe a körbe tartoznak a vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók – ismertette a távirati iroda tudósítása szerint.

Kovács Árpád szintén a köztévé műsorában nyilatkozott a témában. A Költségvetési Tanács elnöke is megjegyezte, hogy a segély helyett munkára épülő gazdaságpolitika működik. Kiemelte, hogy a gazdaságba pénzt kell pumpálni, aminek rövid távú következménye az lehet, hogy a költségvetési egyensúly átmenetileg megbillen, előnye viszont, hogy több embernek marad munkája, és így működőképes marad a gazdaság. – Nem az a cél, hogy megússzunk valamit, hanem hogy emelkedő pályára kerüljön a gazdaság – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.