Napról napra többen utaznának belföldön

Bíznak a mielőbbi újranyitásban, amelynek feltétele az átoltottság. Sokat számít majd a jelenleg zajló nemzeti konzultáció eredménye is – közölte lapunkkal a turisztikai ügynökség, amely február vége felé már látja, hogy erős, lendületes belföldi szezon várható.

2021. 02. 24. 6:39
null
Balatonfüred, 2019. augusztus 6. Négytagú hátizsákos turista család pihent meg a Balaton-parton gyalogos túrájuk közben. A vízen tõkésrécék úsznak, azokat nézik, etetgetik. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az újranyitás feltételeinek kialakítása járványügyi kérdés, így alapvetően az operatív törzs hatáskörébe tartozik. A nyitás lépéseinek meghatározásánál sokat számít majd a jelenleg zajló nemzeti konzultáció eredménye is. Az elsődleges továbbra is az emberélet és az egészség védelme, a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése – fejtette ki a Magyar Nemzetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) annak kapcsán, hogy támogatják-e a szállodások, vendéglátósok múlt pénteki javaslatát, miszerint amint újraindulnak a szolgáltatások, a vírus ellen védett utazók szabadon igénybe vehessék azokat.

Tavaly a falusi turizmus is a középpontba került, tömegek élvezték a vidéki pihenést. Idén tovább gyarapodhatnak Fotó: Havran Zoltán

Az ügynökség a legutóbbi szakmai javaslat kapcsán közölte:

támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a biztonság szem előtt tartásával segíti a turisztikai vállalkozások működését.

Ezt megalapozza, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai szerint az emberekben a járvány ellenére is nő az utazási kedv, ami abból látszik, hogy hétről hétre emelkedik a leadott foglalások száma áprilisra, sőt már májusra és a nyárra is – jelezték.

Az MTÜ a korábbi szándékait megerősítve lapunknak leszögezte: ahogy a járványhelyzet megengedi, nyitnak.

Nem csak a zimmer frei támadt fel az előző nyáron, a kempingeket is újra felfedezték Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A digitális adatszolgáltatásból az is látszik már, hogy akár utazási boom is kialakulhat a várva várt piacnyitás után, amelynek az idő előrehaladtával mind nagyobb tétje lesz.

Már a közelgő húsvéti szünetben telítődnének a szállodák, üdülőházak, magánszállások, apartmanok:

országszerte több mint ötszázezer vendégéjszakára szóló előfoglalás futott be erre az időszakra úgy, hogy még ma sem tudni pontosan, húsvét körül mire lesz lehetőség.

Májusban pedig már most 11 százalékkal többen utaznának az országon belül, mint egy évvel korábban.

Budapest csak a határok újranyitása után számíthat az egykor tündöklő, mára megtépázott turizmus stabilizálódására Fotó: Bach Máté

A járvány előtti évek magassá­gait megcélzó belföldi turizmust nagyban ösztönözheti a több mint egymillió Szép-kártya is, amelyekre a kedvezmények miatt a pandémia berobbanása után a szorongatott cégek a korábbinál húsz százalékkal több juttatást tudtak utalni. 2020-ban a feltöltések megközelítették a 300 milliárd forintot, amelynek java idén jelent bevételt az anyagilag mélybe rántott szolgáltatóknak.

Sokan felismerték, hogy a természetben tett kirándulások elmélyítik a hazánk iránti kötődést Fotó: Éberling András

Az MTÜ kiemelte:

a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, a fürdők és az attrakciók készen állnak a járványügyi előírásoknak megfelelő nyitásra, a vendégek biztonságos fogadására.

– A nyitás továbbra is az átoltottság függvénye – húzták alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.