Nem működhet ventilátor a vendéglátóhelyeken

A tiltás szerint a vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek.

Magyar Nemzet
2020. 05. 22. 8:34
null
Magasabb azoknak az aránya, akik a romkocsmák miatt látogatnak Budapestre, mint akik a kulturális örökség miatt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendéglátóhelyek újranyitásának időszakában az egészségbiztonság védelmében új kormányrendelet írja elő azt a tiltást, ami szerint a nyilvános étkezőhelyeken május 16-ától nem használható a levegő hűtésére vagy cseréjére az épületeken leggyakrabban előforduló oldalfali split klíma, illetve fan-coil és ventilátor sem. A tiltás szerint a vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek – az alapanyagok konyhai tárolásához használt hűtőknél ugyanakkor nem érvényes ez a feltétel. Az előírás szerint olyan berendezéseket viszont alkalmazhat a vendéglátós, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak, speciális sterilizációra alkalmasak: UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat – hívta fel a figyelmet a víz-, gáz, fűtés-, hűtéstechnika terület szaklapja.

A VGF&HKL felidézi, hogy Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák, amelyek beltéri és kültéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek, akárcsak a radiátorhoz hasonlító, télen fűtő, nyáron hűtő fain coolok, amelyek működésük során lényegében a helyiség levegőjét keringtetik. Az iparági szaklap kiemeli: megoszlanak a vélemények arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e a fertőzések, például a koronavírus terjesztéséhez. – Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos cirkulációt hoznak létre a belső térben. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt – figyelmeztetnek a szakértők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.