Parragh László: Többé már nem térnek vissza a vírus előtti idők

A vesztes oldalon áll, aki arra számít, hogy a koronavírus legyőzésével visszaáll az élet a járvány előtti kerékvágásba – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A kamara vezetője kiemelte: csak azok kerülnek ki nyertesen a világjárványból, akik már a jelenlegi, rendkívül bizonytalan helyzetben is a járvány utáni időkre készülnek, és a világban zajló átrendeződést figyelembe véve reagálnak.

Nagy Kristóf
2020. 11. 04. 5:50
null
Parragh László szerint a piaci szereplőknek látniuk kell, a járvány legyőzésével nem a vírus megjelenése előtti idők folytatódnak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk eddig elkerülte a komolyabb leállásokat, a munkahelyek sem kerültek veszélybe, ugyanakkor a vírus legyőzéséig továbbra is rendkívül nagy a bizonytalanság. A legtöbben kivárnak, miközben a vállalkozások egy része már a vírus legyőzését követő időszakra készül.

Nem tér már vissza a vírus előtti életünk

– El kell fogadnunk, hogy az ember nem mindenható. A koronavírus megjelenése visszafordíthatatlan átalakulást indított el az élet minden területén.

A februárban még megingathatatlannak tűnő rendszerek felborultak, a járvány előtti világ nem tér vissza. A vesztes oldalon maradnak azok, akik a jelenlegi, bizonytalan helyzetben arra várnak, hogy a vakcina megjelenésével visszaáll minden a régi kerékvágásba. A járvány nyertesei azok a szereplők lesznek, amelyek a mostani, kaotikus állapotok között már a pandémiát követő időszakra készülnek, és elfogadják, hogy a tervezésük alapjául szolgál, hogy az egész világon óriási átalakulás zajlik.

Hiába nem ismerjük még ennek részleteit, de a járványt követően a kereslet átalakulására gyorsan, megfelelő időben reagálni tudó vállalkozások pozíciói mindenképp erősödnek – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) október végén további négy évre újraválasztott elnöke.

Egyelőre kevés olyan cég van, amelyik tudatosan készül a járvány utáni időkre. A legtöbben most még csak sodródnak az eseményekkel, nem hoznak komoly döntéseket, kivárnak. Közülük sokan ráadásul úgy vélik, a járvány előtti időkhöz képest nem lesz érdemi változás. Ez Parragh László szerint téves meglátás.

A járvány eltűnik, az online bevásárlás megmarad

A kamara vezetője példaként említette, hogy a tavaszi korlátozások idején rengetegen váltottak online bevásárlásra. A jól és gyorsan reagáló piaci szereplők nagyon rövid idő alatt könnyen elérhetővé tették a szolgáltatást. Akik megszerették az újítást, szinte biztosan nem állnak vissza az áruházi bevásárlásra csak azért, mert sikerült legyőzni a járványt.

Parragh László szerint a piaci szereplőknek látniuk kell, hogy a járvány legyőzésével nem a vírus megjelenése előtti idők folytatódnak
Fotó: Mirkó István

Parragh László arra is rámutatott, hogy azoknál a cégeknél, ahol a járvány kikényszerítette a távmunka vagy a rugalmas munkaidő bevezetését, és kialakult egy jól működő rendszer, vélhetően már nem áll vissza a februárban még általánosnak tekintett gyakorlat.

A jövő sikeres vállalkozásai e változásokat már most tényként kezelik, és a járványt követő időszakra készülve olyasmikre figyelnek, mint a járványt megelőző munkarend igényeire szabott iroda további fenntartása, és hogy a társadalmi változások során átalakuló keresletváltozásra hogyan tudnak megfelelően, a versenytársakhoz képest jó időben, jó intézkedésekkel reagálni

– emelte ki az MKIK elnöke.

Parragh László figyelmeztetett:

ez a szemléletváltás az alapja a járvány után a gazdaság gyors talpra állásának, vagyis az, hogy a versenyszféra szereplői már most készüljenek fel arra, hogy átalakul a kereslet.

Parragh László úgy látja, az elkövetkező, látványos változás akkor lesz, ha elérhetővé válik a vakcina, és már pontosan lehet tudni, hogy mikor jut el az oltóanyag a társadalom egészéhez. Ennek oka, hogy a mostani helyzetben a lakosság visszafogottabban költekezik, akkor is, ha nem hozott változást a jövedelmi helyzetében a vírus.

Csak a vakcina hozhatja vissza a kiszámíthatóságot

Ugyanakkor látható, hogy jelen van az emberekben a „fogyasztási éhség”: ha már láthatóvá válik számukra az egészségügyi válság vége, a korábban elhalasztott lakás- és autóvásárlás vagy a műszaki cikkek cseréje azonnal napirendre kerül. A folyamat nagy lökést adhat a gazdaságnak.

A kamara elnöke kifejtette:

a gazdaság most önszabályozó módon lassít, hibernálódik a járványhelyzet romlásával, de a folyamat nem káros. A munkahelyek, a foglalkoztatás átalakulása így szintén a járvány után lesz látható.

Parragh László szerint nem marad el a teljesítményátrendeződés, és

a munkavállalóknak a mindennapok részévé válhatnak azok a döntések, amelyek e rendkívüli időszakban születnek meg.

Parragh László ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az emberek jövedelmi helyzete ne romoljon, és összességében az ember, az emberi élet kerüljön a középpontba.

Csak a műsor volt fontos az aHang aktivistáinak, az álláskeresők kevésbé

A három hónapig járó álláskeresési járadék folyósításának hat hónapra emelését követelte a baloldalhoz köthető aHang civil szervezet néhány aktivistája Parragh Lászlótól. Szerintük a kamara elnökének komoly ráhatása van a kormányzati döntésekre, ezért petíciót és – állításuk szerint – tizenegyezer aláírást szerettek volna átadni és személyesen tárgyalni az MKIK elnökével, akinek az irodája a Szabadság téren, a Bank Center épületében található.

– Nem tartózkodtam az épületben, mivel a megmozdulásra ugyanakkor került sor, amikor a kamarai elnökválasztás zajlott, de más helyszínen. Meghívtam az aHang képviselőit, hogy meghallgassam őket az álláskeresési járadék időtartamának hosszabbításával kapcsolatos álláspontjukról, időpontot is egyeztettünk. Ennek ellenére a leegyeztetett időpontnál egy héttel korábban, váratlanul jelentek meg az aktivisták a Bank Center épületénél, mellőzve minden előzetes jelzést. Úgy tűnik, az kevésbé volt fontos, hogy az ellátásokról beszéljünk – jelezte Parragh László. Kérdésünkre hozzátette: kamarai elnökként nem dönthet a szociális juttatásokról, ám a jelenlegi piaci helyzetben nem tart indokoltnak ilyen lépéseket, mint ahogy a vállalkozók egy része által kifogásolt, a katázás szigorításával kapcsolatos álláspontja sem változott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.