Adóhivatali razzia indul a Balaton partján

Két hónapra megszállják a tó környékét az adóhivatal emberei. Bár a trafiktól a lángososig mindenkit ellenőrizhetnek, mégsem vaktában lövöldöz majd a NAV a Balatonnál.

Jakubász
2021. 06. 30. 7:38
null
Sajtos-tejfölös: az élmény nem változik, az ár annál inkább Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a nyár, a kánikula, sokan – érthetően – azt tervezgetik, hol nyaraljanak hosszabb vagy rövidebb ideig a következő hetekben. Hasonló tervezgetést hajthattak végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) is, de a szervezetnél nem a szabadidő eltöltése volt a kérdés. Sokkal inkább az, hol lesznek idehaza nyaraló tömegek, hol lehet szükség az adószabályok betartásának fokozottabb ellenőrzésére. Hol indul razzia? A nyilvánvaló válasz idén az volt: a Balaton környékén.

Egyeseknek most a Balaton a riviéra. Az adóhivatalnak pedig inkább munkaterület Fotó: Éberling András

Mint a hivatal legfrissebb ellenőrzési tervéből kiderült, a NAV emberei július­ban és augusztusban összehangoltan ellenőrzik a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. A razzia alkalmával az adóhivatal munkatársai leginkább azokra a tényezőkre figyelnek, amelyekre más esetekben is szoktak. Fontos kérdés lesz, hogy a kereskedő, a szolgáltató átadja-e vevőjének, ügyfelének a nyugtát, a számlát. Lényeges emellett az is, hogy a vállalkozások megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. A trafikosok és az alkoholos italok árusítói szintén számíthatnak ellenőrzésre.

Kiemelendő, hogy az adóhivatal nem vaktában lövöldöz majd a Balaton partján.

A razzia alkalmával az ellenőrök elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piaci árusokat és strandokon működő vállalkozásokat keresik majd fel.

Nem ez lesz az első eset, hogy az adóhatóság kitelepül a Balaton partjára. Átfogó vizsgálatsorozatot tavaly, a járvány két hulláma között is tartott a szervezet a tó mentén, ahogy a korábbi években is rendszeresek voltak a ­razziák. Rendszeresnek nevezhető az is, hogy bár a NAV jó ideje előre jelzi ­ellenőrzéseit, sok kereskedő mégsem elég óvatos vagy inkább szabálykövető.

Az utóbbi években négyből egy vállalkozásnál találtak a revizorok valamilyen szabálytalanságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.