Karácsonyi razzia, megszállták az országot az adóellenőrök

Fenyőfaárusokat, webáruházakat, édességboltokat, ételkiszállítókat ellenőriz az adóhivatal a karácsony előtti napokban. A héten országos razzia kezdődött.

Jakubász
2020. 12. 23. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos razzia indult, az akcióba a hét elején kezdett bele a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet revizorai szinte valamennyi megyében karácsonyi ellenőrzés-sorozatot indítottak el. A hatóság emberei a gazdasági szereplők három nagy csoportjánál tarthatnak mostanában vizsgálatokat. Több helyütt is célkeresztbe kerültek a web­áruházak, s ezen nem is igen lehet csodálkozni. A vírus okozta válság miatt sokan döntenek úgy, hogy a karácsonyi ajándékokat és más ünnepi kellékeket otthonról, az interneten keresztül szerzik be, vagyis a webshopoknál érdemi forgalomemelkedést hozhat a december. Hozzá kell tenni azt is, hogy az internetes boltoknál az utóbbi időben több esetben is jelentkeztek adóügyi problémák.

Ezek a szempontok minden bizonnyal közrejátszottak abban, hogy Budapesten és néhol vidéken is felkerültek a webáruházak a hivatal listájára.A fenyőárusok elsősorban ezen a héten szinte mindenhol számíthatnak az adóhivatalnokok feltűnésére. Az adóhivatal előrejelzése szerint Veszprém, Fejér, Nógrád, Somogy, Tolna és Hajdú-Bihar megye faárusai mindenképpen számíthatnak adóellenőrzésre, de Vasban, Hevesben és Komáromban sem lepődhetnek meg az érintettek, ha december 24-ig NAV-osokkal találkoznak.

A razzia idején nem csak a vásárlók nézhetnek körül a fenyőfaárusoknál
Fotó: Bach Máté

A fenyőfások mellett a díszeket kínálók, az édességkereskedők és az ajándékárusok szintén kiemelt hatósági érdeklődéssel számolhatnak az utolsó pillanatig. A revizorok nemcsak a boltokban, hanem a kitelepüléseken, a pia­cokon és a közterületen is akcióba lendülhetnek.

Ma még lehet intézkedni

Rövidített nyitvatartással várják az adófizetőket ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai. A kirendeltségek – az egyébként is rövidebb ideig nyitva tartó ügyfélszolgálatok kivételével – országosan, egységesen 16 óráig fogadják az adózókat. A hivatalnál felhívták a figyelmet arra, hogy már jó ideje csaknem minden ügy online is elintézhető, ehhez a magánszemélyeknek mindössze úgynevezett KAÜ-azonosításra van szükségük. Ez megtörténhet ügyfélkapus regisztrációval, e-személyi igazolvány használatával vagy telefonos azonosítással. A hatóság azt javasolja, hogy az érdeklődők az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett most inkább a NAV online szolgáltatásait vegyék igénybe.

A mostani időszak harmadik, nagy forgalmat bonyolító gazdasági szereplői – nem utolsósorban a vírushelyzet miatt – az ételrendeléssel, házhoz szállítással foglalkozó vállalkozások. Ezek a cégek szintén több megyében is – például Bács-Kiskunban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben – számíthatnak adóügyi vizsgálatra.

A hatóság emberei a karácsonyi razzia idején is a – mondhatni – szokásos szempontokra figyelnek. A legfontosabb, hogy a vállalkozók átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőnek. Fontos az is, hogy megfelelően bejelentették-e alkalmazottaikat és helyesen használják-e az online pénztárgépüket. Egyes helyeken forgalomszámlálásra is sort keríthetnek a NAV munkatársai, ahogy az áru eredete is tisztázandó kérdés lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.