Sok a kockázat a világgazdaságban

Újabb országok válnak érintetté a legújabb gazdasági válsághullám eseményei kapcsán, s egyre több a kereskedésre nézve kedvezőtlen fordulat. Az aktuális események Ázsiában és Dél-Amerikában is éreztetik a hatásukat. A befektetők mindenhol feszültek, így fel kell készülni a megszokottnál élénkebb árfolyam-ingadozásokra a különböző eszközök kereskedelmében.

Rácz Gergő
2019. 08. 14. 13:39
Pedestrians walk past an electronic board showing currency exchange rates in Buenos Aires' financial district
Argentínában az elnök fájdalmas veresége után zuhanórepülésbe kezdett a peso árfolyama Fotó: REUTERS/Luisa Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz napjai vannak a befektetőknek. Egymás után bukkannak fel az olyan gócpontok világszerte, amelyek külön vagy együttesen akár azt a szerteágazó válságot is előidézhetik, amelyet már sok közgazdász egy ideje időszerűnek tart. Változatlanul aggodalomra ad okot a hongkongi forrongás, és most ehhez jött Argentína, ahol már egyenesen az államcsőd eshetőségéről kezdtek beszélni az amúgy is súlyos gazdasági gondok mellett. Miután Mauricio Macri, a dél-amerikai ország piacbarát elnöke fájdalmas vereséget szenvedett az ellenzéki Alberto Fernandeztől az ország elnöki előválasztásán, zuhanórepülésbe kezdett a peso. Antje Praefcke, a Commerzbank devizapiaci szakértője szerint a befektetők most attól tartanak, hogy az ellenzék esetleges októberi győzelmét követően Argentínában államosítások, állami beavatkozások és korlátozott valutakereskedelem kezdődhet meg ismét, mint ahogy arra a múltban már volt példa.

Szintén sorakoznak a kedvezőtlen jelek Ázsiában. A hongkongi helyzet mellett Szingapúr jelentősen visszavágta idei növekedési kilátásait, és továbbra is feszült a viszony Japán és Dél-Korea között a két ország kereskedelmi viszálya miatt. India és Thaiföld, csakúgy mint valamivel arrébb Új-Zéland is, a vártnál nagyobb mértékben csökkentett kamatot a lassuló növekedési kilátások ellensúlyozására. Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok és Kína viszálya most már nem csak az áruforgalomra, hanem a pénzpiacokra is kihat, mivel az USA szerint a kínai vezetés árfolyam-manipulációval próbálja ellensúlyozni a legújabb bejelentett védővámokat. Ezt Kína tagadta, egy jegybanki tisztviselő tegnap a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a jüangyengülés pusztán piaci alapon ment végbe.

Argentínában az elnök fájdalmas veresége után zuhanórepülésbe kezdett a peso árfolyama
Fotó: REUTERS/Luisa Gonzalez

Mindehhez képest szinte alig volt hatása annak, hogy Olaszország kormányválsága mostanra olyannyira kiéleződött, hogy a jövő héten akár új választásokat is kiírhatnak. Thu Lan Nguyen, a Commerzbank szakértője szerint a heves euróeladások azért maradtak el, mert a piacok már megszokták a római események súlyát, különösen úgy, hogy eddig sikerült megúszni a súlyosabb következményeket. Az elemző szerint az is nyugtathatja a kedélyeket, hogy az Európai Bizottság végül nem indított túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, noha egy korábbi döntése értelmében az államadósság szintje és a tervezettnél magasabb hiány ezt indokolná.

Antje Praefcke szerint jól mutatja a világpiaci szintű kockázatkerülést, hogy a híres mondás pillangójának szárnycsapása a világ másik felén már tornádókat okoz, és várakozása szerint a továbbiakban is eléggé változékony devizapiaci árfolyammozgásokra számíthatunk. A magyar gazdaság szempontjából továbbra is Németország a legfontosabb, ami rosszul viseli a nemzetközi kereskedelmi hadakozás hatásait. Az ING elemzői szerint Németország jelenleg stabil belső keresletre támaszkodhat, azonban visszaestek az autóeladások, amivel már a recesszió felé tendál a gazdaságuk. Tavaly a Kínában eladott autók negyede német gyártmány volt, a BMW és a Daimler típusait keresték leginkább. Ehhez képest tavaly éves összevetésben három százalékkal estek vissza a kínai autóeladások, ezen belül a személyautóké négy százalékkal zsugorodott. Húsz éve ez volt az első alkalom, hogy csökkenést mutattak a statisztikák.

Megenyhült az USA

Az amerikai kormány tegnap bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-re halasztja a tízszázalékos pótlólagos vámtarifa kivetését. A befektetők megkönnyebbüléssel fogadták, az amerikai–kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének jeleként értelmezték a bejelentést, amelynek hallatán lejtmenetről szárnyalásba csaptak át a tőzsdék, az olaj világpiaci ára több mint háromszázalékos pluszba ugrott, emelkedtek az amerikai államkötvények hozamai, és erősödött a dollár. Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala szűkszavú közleményében annyit tudatott, hogy „egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonsági és más okok miatt” tesznek kivételt egyes termékek esetében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.