Sokan vállalnak áthidaló munkát

Új, korábban nem tapasztalt munkaerőpiaci folyamatokat indított el a koronavírus-járvány. A munkaerőhiány miatt évek óta nem betöltött pozíciókért most megindult a roham, ráadásul nem csak azok körében, akik elvesztették a munkájukat. Rengetegen azért jelentkeznek raktárosnak, eladónak, mert eredeti foglalkoztatójuk a járvány idejére leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni. Az alkalmazottakat viszont megtartanák a cégek, akár így is segítve a jövedelemszerzést.

Nagy Kristóf
2020. 03. 28. 6:45
null
Több emberre van szükség a növekvő mértékű online vásárlások kiszolgálására Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állásközvetítő cégek legfrissebb tapasztalatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt. A jelentkezők túlnyomó többsége ezekben a munkakörökben csak átmenetileg szeretne elhelyezkedni, amíg átvészelik a járvány okozta válságot.

– A koronavírus-járvány miatt leállásra kényszerült foglalkoztatók jelentős része nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ugyanakkor gondot okoz, hogy sok cég az önhibáján kívül bekövetkezett szünet alatt nem tud bért fizetni. Ezért sok munkáltató kifejezetten támogatja, hogy a munkavállalók – megtartva eredeti munkaviszonyukat – az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, ezzel lehetővé téve a jövedelemszerzésüket – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Rolek Ferenc.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke azt mondta, korábban nem tapasztalt jelenség figyelhető meg a munkaerőpiacon: szinte azonnal megrohamozták a régóta betöltésre váró álláshelyeket olyan alkalmazottak is, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de foglalkoztatójuk átmenetileg nem tud munkát adni, így bért fizetni. Ők elsősorban abban érdekeltek, hogy jövedelemhez jussanak a járvány végéig vagy a munkahelyük újraindulásáig, amikor visszatérhetnek eredeti pozíciójukba.

Rolek Ferenc jelezte, egyelőre nem minden ágazatot ért el a járvány okozta krízis, sok területen még mindig jellemző a munkaerőhiány. Ráadásul többek között a szállítási és raktározási területen jelentősen megnőtt az új munkaerő iránti kereslet, mivel az online vásárlások meredek emelkedése ­miatt több emberre van szükség. Szintén megnőtt az alkalmazottak iránti igény a kiskereskedelemben, elsősorban a logisztika területén. Mindemellett az egészségügyben is óriási keresletnövekedés tapasztalható.

Több emberre van szükség a növekvő mértékű online vásárlások kiszolgálására
Fotó: Havran Zoltán

– Száz-, de akár kétszázezer ember veszítheti el állását rövid távon, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítunk, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac – emelte ki az MGYOSZ alelnöke, emlékeztetve, hogy a gazdasági szereplők túlnyomó többsége átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét. A folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért akinek lehetősége van rá, ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját.

Nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Ha gyorsan visszaáll a stabilitás, akkor elérhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerinti négyszázalékos munkanélküliséggel záródjon az idei év. Rolek Ferenc arra figyelmeztetett, hogy a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban. A gyáriparosok üdvözlik az eddig elfogadott, elsősorban adó- és járulékkönnyítési intézkedéseket, viszont további lépéseket is szükségesnek tartanak, akár a több európai országban elfogadott állami bértámogatást. Rolek Ferenc hozzátette, hogy a válságkezelésből arányosan kell kivennie a részét a kormánynak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak annak érdekében, hogy a magyar gazdaság mielőbb újra növekedésnek induljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.