Szabadpiaci árszabás indult Romániában

A földgáz piacának 2020 júliusától esedékes liberalizációja nyomán sem emelkedik jelentősen a gáz ára Romániában. Januártól még egyáltalán nem, miután az Orban-kabinet igyekszik odafigyelni az áremelkedés által legveszélyeztetettebb csoportokra is. A nyilatkozatok szintjén mindenképpen.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 01. 03. 15:24
Baciu, a Transgaz operator, arranges a sign reading 'Stop' on a pipeline at the main gas distribution station where pipelines enter Romania from Ukraine in Isaccea
Idén megugorhat a földgáztermelés Fotó: Bogdan Cristel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság illetékesei a múlt év végén bólintottak rá az új román kormány által előterjesztett, a villamosenergia- és a földgázár-liberalizálás korábbiakhoz képest jóval felpörgetettebb ütemtervére. Eszerint a földgáz piacát már ez év július elsejétől liberalizálnák, a korábbi ütemterv szerint ez csak 2021-től lett volna esedékes. Fél év múlva gyakorlatilag megszűnik a nagybani és a kiskereskedelmi fogyasztók számára a szabályozott rendszerben előírt, megawattóránkénti 68 lejes (nagyjából 4700 forintos) ár, és a szabadpiaci ár érvényesül. Év elején nem emelkednek az árak – állítják a romániai illetékesek –, júliustól pedig valószínűleg a kétéves infláció átlagával nő a gázár. Ugyanis a 2018. decemberi, 114-es számú, nagy felháborodást kiváltó sürgősségi rendelet – a hírhedt „kapzsisági adó”, amely többek között az energetikai vállalatokra is extra illetékeket rótt ki – előírásainak január elsejétől való hatályon kívül helyezése nyomán nagyobb mennyiségű földgáz kerül majd a piacra, a román illetékesek elsősorban ezzel az eszközzel igyekeznek megelőzni a drágulást.

A villamos energia esetében egyéves, két fél évre osztott ütemtervet javasolt a bukaresti kormány. Az alapelv ebben a kategóriában is hasonló: olyan módon határozták meg a lakossági fogyasztásra szánt mennyiségeket, hogy egyelőre ne változzon a villamos energia ára. Az árszínvonalat minden bizonnyal nem befolyásolja jelentősen, hogy tavaly mennyi energia cserélt gazdát szabályozott szerződések alapján, a 114-es kormányrendelet megjelenése pillanatában ugyanis a végforgalmazók 2019-re már leszerződték a nagyobb mennyiségeket, így csak a különbségre alkalmazták a szabályozást. Ezért aztán 2020 még a 2018. július elseje óta érvényben lévő árszinten kezdődött.

Idén megugorhat a földgáztermelés
Fotó: Reuters

Az Orban-kabinet a liberalizálás felpörgetésével párhuzamosan igyekszik odafigyelni a legveszélyeztetettebb csoportokra is. Ennek jegyében a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosítását célzó tervezetbe olyan cikkelyt emeltek be, amely szerint 2020 ­végéig meghatározzák a veszélyeztetett fogyasztók körét, és egyfajta védőmechanizmust dolgoznak ki. Az uniós alapelv szerint csak a valóban rászorulók kaphatnak energiát szabályozott áron, ám Romániában ma még valamennyi lakossági fogyasztó részesül a szabályozott ár előnyében. Statisztikák szerint a több mint nyolcmillió villamosenergia-fogyasztó és a hárommilliót meghaladó földgázfogyasztó jelentős része semmiféle támogatást nem igényelne, képesek lennének megfizetni az energia piaci árát, ugyanakkor több mint egymillióan a jelenleginél is nagyobb segítségre szorulnak.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke, Nagy-Bege Zoltán a Krónika című erdélyi napilapnak nyilatkozva elmondta: ezt a visszásságot úgy próbálják felszámolni, hogy mihamarabb azonosítják a valóban segélyre szorulók körét, akik egyszerűen képtelenek kifizetni a villamos energia, a földgáz, illetve az ezekhez az energiaforrásokhoz kapcsolódó hőenergia árát. A kidolgozandó védelmi mechanizmus, illetve az ez alapján folyósítandó állami támogatás minden bizonnyal kiterjed a fafűtéses otthonokban élőkre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.