Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 24., csütörtök, Iván napja
HÍR TV - CSÖRTEÖssze-vissza beszélnek hatalomért és pénzért.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/szuletesnapos-szuperszamitogep-9519251/

Születésnapos szuperszámítógép

Nemzetközi visszhangot kiváltó tudományos áttörések is kapcsolódnak a Magyarországon két évtizede működő szuperszámítógépes infrastruktúrához. A kutatói igények folyamatos növekedésére reagálva Debrecenben a 6,8 milliárd forintból épülő, Komondor nevű berendezés a világon nagyjából a hatvanadik legerősebb lesz.

Vasárnap lesz húsz éve, hogy üzembe helyezték az első magyarországi szuperszámítógépet (High Performance Computer – HPC). A hatvan gigaflops (másodpercenként hatvanmilliárd műveletre képes) teljesítményű berendezés a régióban is egyedülálló volt, és a világ ötszáz legerősebb számítógépe között tartották számon.

A beszerzést az indokolta, hogy az uniós országokban elérhető szuperszámítógépek bérhasználatának költségeit kiváltsák – vagyis már akkoriban nagy igény volt a hatalmas számítási kapacitással bíró eszközökre. A gépet az azóta a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségbe (KIFÜ) integrálódott Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a Sun Microsystemstől rendelte meg.

A rendszer két részegységből állt, amelyek a Corvus és a Corona nevet kapták. A szállítmány hajóval érkezett az Egyesült Államokból Amszterdamba, onnan pedig speciális kamionnal, fegyveres kísérettel szállították Budapestre.

A logisztikát nehezítette, hogy az akkor kétmilliárd forintnak megfelelő értékű gépet szigorúan tilos volt öt foknál jobban megdönteni.

Hamar beigazolódott a beszerzés létjogosultsága: már az üzembe helyezését követő két héten belül túljelentkezés volt a gépidőre. Az eszköz segítségével az elmúlt két évtizedben

a Magyarországon kutatók 41 százaléka mutatott fel jelentős eredményeket, minden tizedik pedig nemzetközi visszhangot kiváltó tudományos áttörést ért el.

A szuperszámítógépeket alkalmazzák – többek között – a klímakutatásban, a közlekedésszervezésben, az energetikában, az anyagtudományokban, a gyártásoptimalizálásban és a precíziós orvostudományban is.

Magyarország jelenlegi legnagyobb, Leó nevű szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működik
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az ezredforduló óta nagyságrendekkel nőtt a szuperszámítógépek teljesítménye, a KIFÜ által jelenleg Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Budapesten fenntartott hat HPC összteljesítménye csaknem öttrillió flops, ami öt évvel ezelőtt kiemelkedőnek számított, ám ma már nem elegendő az igények kiszolgálására. Erre reagálva indította el a KIFÜ azt a két ütemben végrehajtandó fejlesztését, amelynek során egy új – Komondor névre keresztelt – szuperszámítógépet és a hozzá szorosan kapcsolódó HPC Kompetencia-központot alakít ki.

Az új szupergép-infrastruktúra a világ élvonalába, körülbelül a hatvanadik helyre repíti Magyarországot a HPC-k ötszázas listáján.

A méretét jól illusztrálja, hogy a Debreceni Egyetem egyik campusán kialakítandó gépterem villamos kapacitása 1,3 megawatt lesz.

Ahogyan korábban Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára lapunknak elmondta: a 2022-ig megépítendő HPC kapacitása eléri az öt petaflops értéket, vagyis

másodpercenként ötmilliárdszor millió műveletet lesz képes végrehajtani. Ez a jelenlegi magyarországi kapacitás tízszerese.

A szakértők meghatározták a HPC hardverstruktúrájának részleteit és a működtető szoftverrendszer legfőbb paramétereit. A specifikáció alapján uniós nyílt közbeszerzési eljárás indult, a tender nyertese ez év végéig leszállíthatja a konfigurációt, a próbaüzem 2022 elején kezdődhet.

A csaknem 6,8 milliárd forintba kerülő, uniós forrásból megvalósuló fejlesztés célja az is, hogy a kis- és középvállalkozások is kihasználhassák a Komondor nyújtotta lehetőséget, ezáltal erősítsék tudományos kompetenciájukat, növeljék versenyképességüket.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Támadások kereszttüzébe

A Vatikán is besokallt a melegpropagandától
Sajtóelemzések szerint példa nélküli, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba.

Európa-bajnokság

Marco Rossi rossz végű tündérmesének látta az Európa-bajnokságot
A németek elleni 2-2 után mindkét kapitány büszke volt a játékosaira, de csak Joachim Löw lehetett boldog.
Meghosszabbítják a vörös kód riasztást
Továbbra is érvényben marad a vörös kód, mivel a napi középhőmérséklet csütörtökön és pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Poszt-trauma

Elképesztő! Lendvai Ildikó Orbán segítségére sietett
Ide vezetett a túlbuzgóság.

Poszt-trauma

Megdöbbentő, mivel támadják Orbán Viktort
A szélsőséges neoliberálisoknak mindegy, mit csinál a miniszterelnök, azonnal nekiugranak, mint valami hiénák!

Poszt-trauma

Egész éjjel a németek lelki üdvéért virrasztottunk
Vajon hogy szavaz majd a kereszténydemokratákra egy konzervatív keresztény bajor apa vagy anya?

Aktuális

Értetlenül állnak a tudósok is a kínai elefántcsorda vándorlása előtt
A mintegy 15 egyedből álló csorda már egy éve úton van, és mintegy 500 kilométert tett meg Kína-szerte.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!