Terjed a milliós négyzetméterár

Több mint százhúsz lakást értékesítettek tavaly azokban a budapesti utcákban, amelyekben az átlagos négyzetméterár meghaladta az egymillió forintot. Ugyanakkor más belvárosi helyszíneken is bőven előfordultak értékesítések ezen az árszinten, nem véletlen, hogy az V. kerületben az átlagár már tavaly meghaladta a négyzetméterenkénti 850 ezer forintot. Budapest másik végpontját a bűnügyi hírekben sokat szereplő Hős utca jelenti, ahol a 2018-as adásvételek alapján mindössze százezer forint volt a négyzetméterár.

2019. 11. 04. 5:45
null
A Corvin sétány lakásainak 915 ezer forintos átlagára az egyik legmagasabb a fővárosban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen tizenkilenc olyan közterületet találni Budapesten, ahol átlagosan legalább egymillió forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakások 2018-ban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattárának adatai szerint ezek közül 15 az V. kerületben, kettő-kettő pedig az I. és a II. kerületben található.

A legdrágábbnak a belvárosi Dorottya utcai lakások bizonyultak, ahol a vevők átlagosan 1,6 millió forintot fizettek egy négyzetméterért. Meghaladta az 1,3 millió forintot a jellemző értékesítési ár a szintén belvárosi Vértanúk terén és a Vörösmarty téren is, a Vécsey utcában pedig mintegy 1,2 millió forintot tett ki a négyzetméterár. A Gellért-hegy oldalában fekvő I. kerületi Bérc utca volt a legdrágább nem belvárosi közterület, ott az értékesített lakások átlagára szintén elérte az 1,2 millió forintot.

Markáns változást az előző évvel összevetve nem is egy-egy lakás kiemelkedő ára jelent, hanem az, hogy míg 2017-ben csak kilenc közterület érte el a milliós árszintet, számuk tavalyra megkétszereződött. Ráadásul míg két éve csupán néhány tucat adásvételt bonyolítottak e közterületeken, tavaly több mint 120-at.

Az V. kerületben 2018-ban ráadásul további tucatnyi utcára és térre volt jellemző a 800-900 ezer forintos vételár. Nem véletlen, hogy a Belváros átlagára budapesti viszonylatban is kiugró, 854 ezer forintot tett ki tavaly, ami 21 százalékos éves drágulást jelent. A sorban második I. kerületben átlagosan 690 ezer forintért, a II. kerületben 664 ezerért, a XII. kerületben 653 ezerért, a VI. kerületben pedig 631 ezer forintért cseréltek gazdát az ingatlanok 2018-ban.

Noha számos külső kerületi utcában mindössze 200-250 ezer forintért adták-vették a lakásokat, a legolcsóbb közterületnek a bűnügyi hírekben sokat szereplő X. kerületi Hős utca bizonyult: ott alig több mint százezer forint volt az átlagos négyzetméterár a tavalyi értékesítési adatok szerint.

A Corvin sétány lakásainak 915 ezer forintos átlagára az egyik legmagasabb a fővárosban

A legkétarcúbb városrész minden bizonnyal a VIII. kerület: a Corvin sétányon átlagosan 915 ezer forintot fizettek a lakások négyzetméteréért, ugyanakkor a Benyovszky Móric utcában csupán 270 ezret.

Összességében Budapest négyzetméter-átlagára tavaly meghaladta a félmillió forintot, a 31 849 fővárosi adásvétel alapján egész pontosan 512 ezer forintot tett ki. A drágulással együtt az is megfigyelhető, hogy évről évre csökken az adásvételek száma, 2017-ben például még több mint 33 ezer lakás cserélt gazdát Budapesten. A főváros részesedése az ingatlanpiaci forgalomból jól láthatóan csökken. Miközben országos átlagban évek óta élénkül a lakáspiac, a KSH friss adatai szerint a budapesti ügyletek aránya az idei első fél évben csak az országos mennyiség ötödét adta. A budapesti adásvételek 2014-ben és 2015-ben még több mint harminc százalékot jelentettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.