Tizenkét és fél milliárd forintért kelt el a Dunakeszi Járműjavító

Az orosz Transmashholding résztulajdonában álló TMH Hungary Invest összesen 12,5 milliárd forintot fizetett a magyar államnak a Dunakeszi Járműjavítóban lévő kilencvenszázalékos tulajdonrészéért és az ingatlanért – tudta meg a Magyar Nemzet. A versenyeztetés nélküli értékesítés után a telephelyre hosszú távú fejlesztési program vár.

2020. 08. 06. 5:45
null
Az ingatlan és az eszközök is tulajdonost cseréltek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje zajló folyamat ért véget június 8-án, amikor a Dunakeszi Járműjavító Kft. kilencvenszázalékos tulajdonrésze és a hozzá tartozó ingatlan a TMH Hungary Invest Zrt. tulajdonába került. A cégben a magyar állam, illetve az azt képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 64,9, a Magyar Államvasutak Zrt. 25,1 százalékos tulajdonnal rendelkezett, és ezeket az üzletrészeket 2,7, illetve egymilliárd forintért adták el. Az ingatlan pedig – amely három részből áll – összesen 8,7 milliárd forintért cserélt gazdát – tudta meg a Magyar Nemzet a nemzeti vagyonkezelőtől. A kormány korábban külgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyletnek minősítette az adásvételt, és a társaságot versenyeztetés mellőzésével értékesítették.

A vevő TMH Hungary Invest a svájci székhelyű TMH (Transmashholding) International AG és a Magyar Vagon Zrt. közös vállalkozása. A cég az akvizíció befejezése után bejelentette, hogy

hosszú távú fejlesztési programot szándékozik megvalósítani a dunakeszi telephelyen a meglévő működésre építve.

A magyar járműjavító több mint százéves múlttal bír a vasúti ágazatban.

A Dunakeszi Járműjavító ingatlanja és az eszközök is tulajdonost cseréltek
Fotó: Kurucz Árpád

Jelenleg körülbelül ötszáz embert foglalkoztat, elsősorban a nemzeti vasúttársaság, a MÁV számára végzett felújítási projektekben. A cég éppen a napokban jelentette be, hogy új szerződéseket kötött a vasúti személyszállító kocsik fővizsgajavításának elvégzésére.

A megállapodásnak köszönhetően a korábbi években megkezdett, sikeres tevékenység folytatódhat,

így 2024 végéig a fővizsgák és kiegészítő munkák megvalósítása összesen 263 belföldi forgalmú kocsi esetében körülbelül 17 milliárd forint, 140 nemzetközi forgalmú kocsi esetében pedig közel 15 milliárd forint értékben történik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.