Több mint négyezer milliárd forint jut a vidék fejlesztésére

Háromszor több pénz jut vidékfejlesztésre és élelmiszeriparra 2027-ig az előző uniós ciklushoz képest.

Magyar Nemzet
2021. 03. 03. 17:50
null
A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás a magyar mezőgazdaság jövője Fotó: Kiss Annamarie Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az élelmiszer-ellátás, a termelés a járvány ellenére zavartalan, a mezőgazdasági fejlesztések pedig országszerte tartanak és a következő időszakban is folytatódnak – mondta Nagy István az AGROmashEXPO szerdai, online tartott megnyitóján. Az agrárminiszter kiemelte: az uniós források mellé nyújtott állami társfinanszírozás 17,5 százalékról 80 százalékra nő.

A vidékfejlesztési program korábbi keretéhez képest 2027-ig háromszoros összeg, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar rendelkezésére a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból.

Mindez óriási lehetőséget jelent a vidéken élőknek és az agrárium szereplőinek.

A termelési hatékonyság javításának alapja az agrárdigitalizációtól és a precíziós gazdálkodás elterjedésétől várható

– emelte ki a miniszter.

Nagy István kiemelte:az előzetes adatok alapján a magyar mezőgazdaság eredményes évet zárt tavaly. Az agrárium erejét mutatja az is, hogy 2020 novemberének végéig az 5,4 milliárd eurós külkereskedelmi többletből hárommilliárd forintot tett ki a mezőgazdasági termékek kivitele.

A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás a magyar mezőgazdaság jövője

Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Az agrártámogatások összege 2010 óta másfélszeresére nőtt, értékük tavaly meghaladta a 886 milliárd forintot – emlékeztetett Nagy István. Felidézte: a vidékfejlesztési program támogatásai mostanáig megközelítették az 1500 milliárd forintot. A kiírásokra érkező csaknem 300 ezer kérelemből 220 ezer kapott támogatást.

A miniszter hozzátette: a következő évek fejlesztései jövedelmezőbb hazai mezőgazdaságot teremtenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.