Több pénzt, jobb nyugdíjat hozhat az új adószabály

Majdnem háromszázezer fiatal munkavállaló zsebében maradna nagyobb összeg, és csökkenhetne a feketefoglalkoztatás is – szakmai vélekedés szerint ezek volnának a legfontosabb következményei az egy hete bejelentett új kormányzati adóelképzelésnek. A 25 évnél fiatalabbaknak járó személyijövedelemadó-mentesség nagyjából évi 150 milliárdjába kerülne az államnak.

Jakubász Tamás
2021. 01. 23. 7:18
null
20200408 Budapest Koronavírus-járvány ETESD A DOKIT! kezdeményezés. Az Easy Wine Budapestben Keve Márton konyhafőnök napi 100 adag melegételt készít el csapatával Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több gazdasági, adózási, munkaügyi hatással is számolni kell – kezdte a Magyar Nemzetnek adott elemzését Honyek Péter adószakértő, amikor arra kértük, mutassa be a legújabb kormányzati terv, a 25 évnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség lehetséges hatásait. A PwC Magyarország szakembere először is az elérhető munkaügyi statisztikákból idézett. Ezek szerint nagyjából harmincezren dolgoznak a 15–19 éves korosztályban, miközben 258 ezer 20–24 év közötti alkalmazottat tartanak nyilván.

Így a tervezett módosítás 288 ezer fiatalt érintene. – Érdemes megjegyezni azt is, hogy a kereseti adatok szerint a 25 évnél fiatalabbak bruttó átlagfizetése háromszázezer forint körül alakul, amiből két fontos adat számolható ki – fogalmazott Honyek Péter. Az egyik, hogy a tervbe vett szja-mentesség átlagosan havi 45 ezer forintot jelenthetne az érintetteknek, minden bizonnyal ennyivel kellene kevesebb közterhet befizetniük, ennyi maradna a zsebükben. Másrészt – maradva ezeknél a számoknál – az államnak évente 155 milliárd forintos kiadást jelentene az intézkedés.

Az adószakértő a lehetséges hatásokról szólva azzal kezdte: mindenekelőtt lényeges, hogy a személyi jövedelemadó egykulcsos rendszere jelenleg az arányosságra épül. – A fiatalok mentessége jelentős kivétel lenne, ahogy annak számít a négy vagy több gyermeket nevelő anyákat mentesítő, 2020 eleje óta élő szabály is – magyarázta a szakember. A gyakorlati következményekre áttérve úgy vélte:

a legfontosabb hatás nyilvánvalóan az lenne, hogy emelkedne az érintett majdnem háromszázezer fiatal fizetése, a 150 milliárd forint körüli összeg így elkölthető pénzként jelenne meg a gazdaságban. Azaz a lépés növelheti a fogyasztást.

– Fontos lehet az is – folytatta Honyek Péter –, hogy a szja-mentesség tisztíthatná a foglalkoztatást, a fiatalokat kevésbé alkalmaznák feketén. A bővülő fogyasztás és a tisztuló munkaügyi viszonyok más adókon keresztül állami bevételt jelenthetnének, vagyis hozhatna is valamennyit a közkasszának az szja-mentesség bevezetése.

Akár a korábbi munkába állásra is ösztönözhet az új szabály
Fotó: Mirkó István

Elképzelhető mindezek mellett, hogy az adómentesség miatt többen döntenének úgy, hogy hamarabb állnak munkába, ahogy a diákszövetkezetek helyzete is megváltozna.

– A szövetkezetekben dolgozó diákok bére már most is mentesül a járulékfizetés és a munkáltatói közterhek alól, ha a személyi jövedelemadót sem kellene megfizetni, akkor semmilyen közteher nem jönne szóba ennél az alkalmazási módszernél

– magyarázta Honyek Péter, majd két adóügyi szempontot is megemlített. Az egyik, hogy az érintett fiatal munkavállalók minden bizonnyal kevesebb Szép-kártya-juttatást választanának kafetériaként, ennek oka pedig a puszta számszaki megfontolás. Az szja-mentesség bevezetésével a Szép-kártya most létező adóelőnye jelentősen csökkenne a bérhez képest. Másrészt mivel a 25 évnél fiatalabbak nem fizetnek majd szja-t, így személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát sem ajánlhatnák fel.

A számítások elvégzésekor, a lehetséges hatások felvázolásakor a szakember a miniszterelnök általános jellegű közléséből indult ki, de a részletszabályok mindig fontos pontokat tartalmazhatnak. Mint arról a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt, Orbán Viktor egy hete jelentette be, hogy 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. évüket, személyijövedelemadó-mentességet kapnak. A kormányfő akkor úgy vélekedett: a gazdasági kilábaláshoz a nyugdíjasok, a családok és a vállalkozások mellett a fiataloknak is anyagi segítséget kell adni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.