Többe került a kolbász, mert a csomagolást is beleszámolták

Idén az ellenőrök az üzletek 32 százalékánál tártak fel jogsértést és a próbavásárlások 27 százalékánál tapasztaltak hiányosságokat.

2019. 12. 23. 15:28
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony előtti ünnepi készülődés időszakának utolsó napjához érkeztünk, több mint egy hónapja a kormányhivatalok szakemberei is rendszeresen látogatták az ajándékbeszerzés helyszínéül szolgáló üzleteket, a webáruházakat és a vásárokat. – Az országos fogyasztóvédelmi ellenőrzések december vé­géig folytatódnak. Eddig 1130 üzlet vizsgálatára és legalább ennyi próbavásárlásra került sor a családok biztonsága és nyugodt ünnepi készülődésének támogatása érdekében – közölte a Magyar Nemzettel az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Idén az ellenőrök az üzletek 32 százalékánál tártak fel jogsértést és a próbavásárlások 27 százalékánál tapasztaltak hiányosságokat. A hatóság a próbavásárlások során tipikus gondokkal találkozott. Jellemzők voltak az árfeltüntetési problémák, vagyis például hiányzott az árkiírás vagy előfordult, hogy egy terméken két ár is szerepelt. Emellett úgynevezett többletelszámolással is jogsértéseket követtek el egyes kereskedők. Ennek az volt az egyik módja, hogy az akciós árnál drágábban értékesített az eladó, máskor a hiteles mérőeszközök (mérleg, mérőpohár) hiányoztak, illetve szűken mérték az italt, emellett több esetben előfordult, hogy belemérték a csomagolóanyagot a termék, például a kolbász tömegébe. Ezekben az esetekben a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított – jegyezte meg a szaktárca.

Felhívták a figyelmet: a vásárlásról kapott nyugtát minden esetben meg kell őrizni. A vásárokban beszerzett ajándékok esetében pedig nagyobb biztonságban érezheti magát, aki a kereskedő adatait feljegyezte arra az esetre, ha probléma adódna. A hatóság a karácsonyi vásárok ellenőrzésekor nézi azt is, hogy a vállalkozó nevét, elérhetőségét látja-e a vásárló.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.